Google permite acum plasarea aplicației Password Manager direct pe ecranul principal, alături de alte aplicații de Android. Totodată, parolele salvate sunt păstrate în formă criptată, atât sincronizate pe serverele Google, cât și în memoria locală a dispozitivului
Scopul aceste măsuri este asistarea utilizatorilor care doresc să acceseze mai rapid colecția de parole. Totodată, compania americană livrează și o actualizare Google Play Services care facilitează accesul mai rapid la parolele de care ai nevoie, fără a mai fi nevoie să vizitezi meniul Setting al browser-ului Chrome.
Cu îmbunătățirile primite, aplicația Password Manager de la Google poate concura cu succes la titlul de cea mai bună soluție pentru gestionarea colecțiilor de parole, surclasând alte produse disponibile contracost.
Criptate și protejate suplimentar folosind mecanismul de securitate al contului tău Google, parolele salvate pot fi preluate atât în formă brută (ex. vizual, sau prin operațiuni copy-paste), da și autocompletate în formularele web sau dialoguri de login, afișate în orice aplicație care suportă integrare cu serviciul oferit de Google.
Important de știut, aplicația Password Manager de la Google este disponibilă inclusiv pe iOS, ca și soluție pentru sincronizarea colecțiilor de parole între dispozitive Apple și cele bazate pe Android sau Windows.
Utilizatorii de Android pot aplica aplicația Password Manager din meniul Settings > Privacy > Autofill service from Google > Passwords. Tot aici poate fi găsită și opțiunea „Add shortcut to your home screen”, pentru acces rapid direct de pe ecranul principal al telefonului.
Pe lângă parole, aplicația Password Manager de la Google poate salva și datele cardurilor bancare, respectiv, date pentru auto-completarea formularelor și alte informații sensibile gestionate de aplicațiile folosite de tine. Totodată, serviciul asistă și auto-generarea de parole sigure, care sunt memorate/completate automat în aplicația sau formularul web relevant.
Accesarea arhivei de parole se face prin tastarea unui cod PIN, dublat cu amprentă sau altă metodă rapidă de validare a identității. Deoarece toate informațiile sunt păstrate în formă criptată, nimeni (nici măcar Google) nu poate accesa parolele tale fără parcurgerea integrală a procesului de validare a identității. Tot ca o măsură de securitate, sistemul este implementat în așa fel încât protecția pe bază de criptare on-device nu mai poate fi dezactivată după configurarea inițială. Altfel spus, dacă uiți sau pierzi parola contului tău Google, recuperarea parolelor salvate devine imposibilă.