Platfome software: Android, iOS, Windows Phone
Prezentată pentru prima oară acum aproape doi ani, soluţia pentru sincronizarea şi transferul fişierelor BitTorrent Sync a ajuns în stadiul final 2.0 la începutul acestei luni şi este o alternativă interesantă la tradiţionalele servicii cloud deoarece are un caracter descentralizat şi privat. Serviciul BitTorrent Sync are şi unele deficienţe care îl împiedică să concureze direct cu obişnuitele Drive, Dropbox sau OneDrive, însă acesta ar putea fi o alternativă foarte utilă în anumite momente sau condiţii.
Spre deosebire de soluţiile obişnuite de stocare si sincronizare cloud, care au un caracter centralizat, BitTorrent Sync a propus ideea sincronizării peer-to-peer între terminale mobile şi PC-uri cu ajutorul faimosului protocol BitTorrent. Chiar dacă nu o arată, aplicaţiile BitTorrent Sync funcţionează la fel ca orice alt client BitTorrent, iar în spatele acestora se ascunde un swarm complex bazat pe DHT şi peer exchange care este capabil să funcţioneze autonom chiar şi atunci când clienţii nu au acces la Internet, ci doar la o reţea locală.
BitTorrent Sync scapă astfel de constrângerile limitărilor spaţiilor disponibile online şi de disponibilitatea serverelor folosite de acestea, însă are totodată dezavantajul de a necesita prezenţa online a cel puţin unui client care stochează toate datele de care avem nevoie în acel moment. Acest aspect nu va fi o problemă pentru utilizatorii mai geeky care au acasă un server sau un NAS mereu activ, însă utilizatorii obişnuiţi vor constata că BitTorrent Sync nu le poate satisface întotdeauna pretenţiile. Serviciul se revanşează în schimb cu rate foarte mari de transfer în cazul conexiunilor locale şi o intimitate deplină asigurată de criptarea integrală şi de lipsa nodurilor intermediare.
Aplicaţia BitTorrent Sync este disponibilă pe platformele mobile Android, iOS şi Windows Phone, sistemele de operare desktop Windows, OS X, Linux şi FreeBSD şi are versiuni special create pentru unele echipamente NAS de la Western Digital, QNAP, Netgear, Seagate, Synology, Drobo, Asustor şi Snap Server. Din acest punct de vedere, nu prea avem ce să le reproşăm celor de la BitTorrent Inc, serviciul lor fiind prezent practic pe toate platformele software importante.
Cel mai probabil că utilizatorul va folosi pentru prima oară BitTorrent Sync pe calculatorul personal. După instalarea aplicaţiei, BItTorrent Sync va cere crearea unei identităţi, însă aceasta nu necesită înregistrare şi/sau verificare, ci este doar simplu identificator. După această etapă, utilizatorul va putea alege directorul sau directoarele pe care doreşte să le partajeze şi este gata să treacă la pasul următor: sincronizarea cu alte terminale.
Deoarece BitTorrent Sync nu foloseşte conturi de utilizator, validarea identităţii pe noul terminal se face fie prin citirea unui cod QR de pe un PC sau alt terminal, fie prin introducerea unui cod alfanumeric preluat tot de acolo. Odată ce legătura dintre cele două sisteme este făcută, utilizatorul poate vedea directoarele partajate, poate activa sincronizarea şi poate descărca local directoarele dorite. Aceşti paşi vor fi repetaţi pentru fiecare telefon sau tabletă care trebuie integrată cu contul utilizatorului.
Directoarele partajabile pot fi create şi pe telefoanele mobile, însă această opţiune este limitată de natura platformei. Un telefon Android poate partaja directoarele locale, însă terminalele Windows Phone sau iOS pot doar adăuga fişiere sau subdirectoare în directoarele deja existente. Toate cele trei platforme pot activa însă opţiunea de backup a imaginilor capturate, iar aceste directoare speciale vor fi tratate la fel ca celelalte şi vor putea fi sincronizate între restul de PC-uri şi telefoane.
Odată ce utilizatorul şi-a integrat toate PC-urile, telefoanele şi tabletele dorite, acesta va putea alege după bunul plac ce directoare trebuie partajate şi pe care terminale anume, BitTorrent Sync fiind astfel un instrument puternic de sincronizare. Pentru fiecare director sincronizat pe telefon, utilizatorul poate inspecta lista de peers, poate activa sau dezactiva sincronizarea locală automată, poate opri temporar transferurile şi poate renunţa cu totul la partajare.
BitTorrent Sync nu este însă un instrument util doar pentru sincronizarea datelor personale, ci şi un mijloc pentru transmiterea de fişiere către ceilalţi utilizatori ai acestui sistem. În acest caz, activarea pe un telefon străin se va face tot cu ajutorul unui cod QR, în cazul în care partenerul se află lângă noi, sau cu ajutorul unui link trimis prin email sau orice alt mediu de comunicaţie. Dacă până acum nu am vorbit însă de drepturile de acces deoarece eram singurii utilizatori, de data aceasta ar trebui să fim ceva mai grijulii.
Proprietarii unui director pot alege dacă vor să ofere acces liber sau read-only, pot alege numărul de zile pentru care este permis accesul şi pot limita numărul de descărcări. Ca o măsură suplimentară de precauţie, fiecare terminal nou care cere acces la date trebuie aprobat manual, proprietarul putând detecta astfel eventualele abuzuri. Odată ce accesul a fost permis, directoarele partajate devin o cale prin care utilizatorii pot face schimb de fişiere rapid şi fără probleme.
În mod normal, aplicaţiile BitTorrent Sync pentru telefoane sau tablete folosesc pentru transfer doar conexiunile Wi-Fi, însă utilizatorii pot activa manual şi opţiunea schimbului de fişiere prin intermediul conexiunilor de date. Interesant este însă faptul că BitTorrent Sync nu este dependent de legătura la internet, o simplă reţea locală fiind suficientă. Este adevărat, descoperirea celorlalţi clienţi din LAN poate fi uneori mai lentă (circa 30-60 de secunde), însă utilizatorii pot beneficia de transfer de fişiere facil chiar dacă au la dispoziţie telefoane cu sisteme de operare şi o banală reţea Wi-Fi, eventual făcută pe loc cu funcţia Hotspot.
Odată ce a descoperit modul de lucru al sistemului, utilizatorul va putea constata că BitTorrent este în realitate o aplicaţie simplă. În afară de opţiunile evidente, aplicaţiile pentru mobile mai permit doar activarea unui eventual proxy, iar versiunile desktop permit suplimentar stabilirea unor limite ale ratelor de transfer şi portul de conectare. După cum am menţionat deja, BitTorrent Sync nu este un înlocuitor pentru serviciile cloud precum Drive, Dropbox sau OneDrive, însă este o alternativă interesantă care s-ar putea dovedi în anumite momente mai rapidă, mai comodă şi, până la proba contrarie, şi mai sigură. În perioada de test, tehnologia s-a achitat foarte bine de sarcini, singura problemă enervantă fiind doar stabilitatea precară a versiunii pentru Android.
Aplicaţia BitTorrent Sync este un produs gratuit disponibile pe platformele Android, iOS, Windows Phone, Windows, OS X, Linux, FreeBSD şi câteva echipamente NAS. Platforma oferă şi un abonament Pro, acesta oferind acces la un număr nelimitat de directoare partajate, opţiunea de sincronizare individuală a fişierelor (nu a întregului director) şi modificarea drepturilor de acces după partajare.