Platformă software: iOS (doar pentru iPad)
Producătorii de tablete au subliniat de la bun început productivitatea superioară oferită de ecranele mai mari ale acestor produse, însă software-ul nu a ţinut pasul iar promisiunea nu poate fi considerată onorată nici măcar acum. Anul acesta a fost însă promiţător din acest punct de vedere deoarece, după ce Microsoft a lansat prima suită Office cu adevărat competitivă, a venit rândul celor de la Readdle să completeze oferta App Store cu un editor PDF aproape complet: PDF Office.
Crearea şi editarea fişierelor PDF nu este cea mai fascinantă activitate pe care aţi putea face-o cu o tabletă, însă bătrânul format de la Adobe este un standard universal important în multe domenii de activitate iar posibilitatea creării şi editării acestor fişiere este interesantă pentru cei care visează să renunţe la un laptop în favoarea unei mai uşoare şi mai ieftine tablete.
Produsele care permit crearea unor documente PDF există de ceva vreme pe platformele software mobile, unul fiind chiar subiectul unui articol recent, însă acestea pot face doar conversia documentelor Office, a paginilor Web, a imaginilor sau a altor informaţii de acest gen şi oferă eventual şi câteva instrumente pentru adnotare. PDF Office de la Readdle este însă un pas înainte deoarece include nu doar module de conversie, ci şi un editor care permite crearea de la zero a unui document PDF.
Utilizatorul poate crea un document PDF pornind de la o pagină albă, poate scana un document sau poate importa documente Office sau Adobe PDF deja create. Faţă de aplicaţiile pentru conversia PDF care doar importau conţinutul, utilizatorul are în toate aceste cazuri un set complet de instrumente care îi permit editarea confortabilă a conţinutului. PDF Office oferă astfel un editor care oferă posibilitatea selectării şi editării blocurilor de text, inserarea de text nou, crearea de legături între pagini şi crearea unor legături Web.
Lucrul este uşurat de mediul intuitiv şi de multiplele ghidaje pentru aliniere care ţin cont de conţinutul din jur. Instrumentele de lucru nu sunt perfecte, remarcându-se de pildă imposibilitatea editării anumitor imagini din fişierele-sursă, însă aplicaţia rămâne de departe cel mai bun instrument pentru editarea fişierelor PDF disponibil în acest moment.
Interactivitatea este una dintre trăsăturile definitorii ale formatului PDF, iar aplicaţia Readdle acordă o atenţie mare lucrului cu formulare. Aplicaţia detectează singură câmpurile de text din documentele PDF, documentele Office sau chiar paginile scanate, şi chiar dacă rutinele OCR utilizate în ultimul caz nu sunt perfecte, acestea sunt de un real ajutor în transformarea unui formular tipărit într-unul electronic.
Pe lângă câmpurile standard de text, PDF Office permite inserarea de câmpuri speciale pentru numere, date calendaristice sau semnături, butoane radio, casete pentru validare, butoane pentru meniuri drop-down şi butoane simple. Evident, nu lipsesc opţiune pentru inserarea de imagini şi fişiere audio. Aceste câmpuri speciale oferă opţiuni pentru formatarea grafică dar şi stabilirea unor parametri de funcţionare, cum ar fi obligativitatea completării, numărul de caractere permis, transformarea anumitor informaţii speciale în coduri de bare (Combs).
Fiind un editor PDF complet, PDF Office nu ignoră nici instrumentele de adnotare pe care le găsim şi în alte aplicaţii precum PDF Expert sau GoodReader, cum ar fi desenul liber, inserarea de forme geometrice, sublinierea sau marcarea textului, inserarea unei semnături digitale şi aşa mai departe. Produsul se remarcă totuşi suplimentar datorită unui modul pentru notiţe care oferă fundaluri care imită hârtia şi instrumente de scris cu stylus, suplinind astfel încă un produs software.
Un instrument excelent pentru cei care au nevoie să creeze sau editeze documente PDF, aplicaţia celor de la Readdle are însă un preţ cam piperat. Aceasta este oferită gratuit în App Store însă necesită un abonament în valoare de 36 de euro pe an, ceea ce pare cam mult dacă nu aveţi cu adevărat nevoie zilnic de un astfel de produs.