Disponibilă şi în versiune pentru iOS, Periscope este o aplicaţie pentru live streaming care îţi permite să urmăreşti în timp real transmisiunile făcute de alţi utilizatori Periscope şi să transmiţi propriile secvenţe video, arătând altor utilizatori locuri, evenimente şi întâmplări interesante.
Promovată de aceeaşi companie aflată şi în spatele reţelei Twitter, Periscope a câştigat rapid popularitate datorită modului în care permite utilizatorilor să urmărească şi să distribuie conţinut video folosind propriul telefon mobil. Comparat serviciului YouTube, Periscope nu oferă colecţii de filmuleţe gata făcute, la care utilizatorii să poată da Like sau lăsa comentarii. În schimb, creatorii stream-urilor video pot interacţiona în timp real cu spectatorii lor folosind mesaje instant. Odată încheiate, sesiunile live stream sunt păstrate pentru vizionare pe serverele Periscope numai 24 ore, însă aplicaţia permite copierea înregistrărilor în memoria dispozitivului, respectiv retransmiterea acestora într-o nouă sesiune live-stream.
La prima folosire, aplicaţia ne întâmpină cu un scurt ghid de utilizare, urmat de un ecran de login unde ne autentificăm folosind datele contului Twitter.
Odată autentificaţi, este necesar să autorizăm aplicaţia pentru acces la contul de Twitter. Mai departe, alegem numele de utilizator Periscope şi folosim butonul Create Account. În următorul ecran ne este arătată o listă de persoane dintre cei pe care îi urmărim deja în reţeaua Twitter, aceştia urmând să formeze baza viitoarei noastre audienţe.
Lansată recent şi în versiune pentru Android, Periscope se prezintă cu o interfaţă adaptată la conceptul Material Design folosit de Google pentru sistemul Android 5.0, cu aspect îngrijit şi uşor de folosit. Astfel, interfaţa este împărţită pe 3 ecrane principale care pot fi schimbate prin alunecări stânga-dreapta pe suprafaţa touch.
Primul ecran arată transmisiunile Live făcute de persoanele la care ne-am abonat. Tot aici, butonul roşu prezent în colţul dreapta-jos ne permite să pornim propria transmisiune Live, atunci când avem ceva interesant de arătat prietenilor.
Ecranul următor ne arată selecţii din feed-urile utilizatorilor din lumea întreagă, indiferent dacă urmărim sau nu persoanele respective. În lipsă de alte noutăţi din partea utilizatorilor pe care îi urmărim, această pagină ne permite să descoperim conţinut interesant şi să interacţionăm cu persoanele aflate la celălalt capăt al transmisiunii, indiferent dacă le cunoaştem sau nu în mod direct.
Ultimul ecran prezintă sugestii cu persoane pe care am putea să le urmărim, respectiv un buton Search la care apelăm atunci când dorim să descoperim un utilizator anume. Tot aici, butonul poziţionat în colţul dreapta-sus ne duce la propria pagină de profil, pe care o putem personaliza adăugând o poză de copertă.
În pagina de profil sunt afişate informaţii cum ar fi numărul de abonaţi la canalul nostru, numărul celor la care ne-am abonat şi cei pe care i-am blocat trecându-i pe lista neagră.
Accesibil din pagina de profil, meniul Settings ne oferă opţiuni pentru activarea/dezactivarea notificărilor, respectiv pornirea funcţiei de salvare automată a sesiunilor Live Stream în memoria telefonului.
Presupunând că avem la dispoziţie o conexiune stabilă la internet, tot ce avem de făcut pentru a iniţia o transmisiune Live este să folosim butonul Broadcast (roşu) afişat în ecranul principal.
Alegem un nume pentru transmisiune şi selectăm butonul START BROADCAST. Pe toată durata transmisiunii ne este afişat pe ecran numărul de spectatori actualizat în timp real, atingerea simbolului afişat în colţul dreapta jos activând modul de conversaţie. Putem comuta în orice moment între camera foto principală şi camera frontală a telefonului cu o dublă atingere pe suprafaţa touch, respectiv opri transmisiunea cu o alunecare în jos.
Strâns legat de reţeaua Twitter, Periscope ne permite să comunicăm foarte uşor cu cei pe care îi cunoaştem deja pe Twitter, listele de contacte fiind importate automat încă de la instalarea aplicaţiei. Putem invita prieteni de pe Twitter să urmărească transmisiunile noastre instalând Periscope pe propriul dispozitiv, sau urmări transmisiunile acestora dacă folosesc deja acest serviciu.
La rândul său o platformă de socializare, Periscope acordă o mare importanţă comunicării, posibilă în ambele sensuri între spectatori şi iniţiatorul transmisiunii live. Desigur, Periscope nu se rezumă doar la transmisiuni publice pe care oricine să le poată viziona. Utilizatorii au posibilitatea şi să iniţieze sesiuni Private Broadcast, vizibile în cadrul unui cerc restrâns de prieteni.
Lansată în versiune pentru Android în urmă cu doar o lună, Periscope se prezintă drept o aplicaţie bine finisată, cu interfaţă uşor de învăţat şi rezonabil de stabilă. Totuşi, trebuie spus că folosirea modului Broadcast are un impact destul de mare asupra bateriei telefonului, iar comutarea între camera foto principală şi cea secundară în timpul transmisiunii duce ocazional la blocarea aplicaţiei.
Produsă de Twitter, aplicaţia Periscope poate fi descărcată şi instalată gratuit din magazinul Play Store.