Platformă software: iOS
Conform unor statistici întocmite la jumătatea anului trecut, utilizatorii de telefoane mobile partajează zilnic peste un miliard de fotografii doar prin intermediul Facebook, iar 90% dintre aceştia nici nu au folosit vreodată un alt instrument de captură. În aceste condiţii, este clar de ce aplicaţiile pentru editare foto se bucură de atât de mult succes, însă cei care doresc ceva mai mult decât un pachet de filtre şi nişte ajustări simple nu au la îndemână chiar atât de multe opţiuni.
Magazinul App Store este plin de aplicaţii pentru editare foto, majoritatea fiind însă produse simple care folosesc setul de instrumente oferit de Aviary sau apropiate de acestea. Cei care doresc însă ceva mai mult nu au prea multe opţiuni cu adevărat puternice la dispoziţie, pe această listă intrând Photoshop Touch, Photo Power, Laminar Pro sau Photogene. Un produs cunoscut disponibil de ceva vreme pe platforma OS X, Pixelmator a făcut saltul pe iPad în toamna anului trecut, iar cum versiunea pentru iPhone este promisă pentru una din zilele care au mai rămas din această lună, este timpul să analizăm şi acest produs.
În acest moment, Adobe Photoshop Touch rămâne cel mai bun editor foto disponibil pe platforma iOS, însă produsul este penalizat de interfaţa care nu a scăpat de trecutul desktop. Renunţând la unele facilităţi, Pixelmator se situează la polul opus şi oferă un mediu de lucru simplu dar eficient. De fapt, utilizatorii vor fi chiar uimiţi chiar de simplitatea mediului de lucru, interfaţa Pixelmator semănând mult cu cea folosită de produsele din suita iWork şi oferind practic doar trei butoane în spatele cărora se ascund toate instrumentele de lucru.
Trecând succint prin instrumentele banale de lucru, Pixelmator oferă opţiune pentru decupare (liberă sau rapoarte de aspect standard), rotire şi un pachet de filtre ajustabile, unele dintre ele fiind chiar ajustabile. Printre acestea se găsesc unelte simple precum Hue and Saturation sau Black & White, dar şi unelte mai serioase precum Blur, Sharpen, Noise, Defocus sau Tilt Shift.
Acest amestec de filtre şi efecte pare puţin cam straniu, însă odată ce învăţaţi unde le găsiţi, acest lucru nu va mai fi o problemă. Printre aceste efecte se găsesc şi câteva prezenţe mai exotice, Pinch sau Bump permiţând de pildă deformarea unei imagini şi utilizarea ei (sau a unei porţiuni) pentru a simula o perspectivă 3D într-un montaj.
Ascunse în meniul Adjust Color, opţiunile pentru editarea parametrilor imagistici sunt intuitive şi suficient de puternice. Dincolo de nelipsitele filtre de tip Instagram, Pixelmator oferă opţiuni pentru ajustarea White/Black/Midpoint, Curves, balansului de alb şi clasicele potenţiometre pentru luminozitate, contrast, saturaţie, echilibrarea culorilor, temperatură şi nuanţă.
Lucrurile încep să devină şi mai interesante în momentul în care începem să lucrăm cu instrumentele pentru selecţie. Fiind un editor foto ceva mai serios, Pixelmator permite editarea la nivel de pixel, iar instrumentele sale sunt suficient de puternice chiar şi pentru cei mai pretenţioşi. Pe lângă banalele moduri de selecţie liberă, rectangulară sau eliptică, aplicaţia oferă şi un Magic Wand puternic şi eficient.
Utilizatorul va putea atinge imaginea în zona dorită, iar mişcarea degetului declanşează creşterea factorului de toleranţă până în clipa în care suntem mulţumiţi de rezultat. Evident, nu lipsesc modurile de adăugare sau eliminare a unei zone selectate, iar modul Refine permite reglarea fină a feather-ului pentru eliminarea marginilor butucănoase.
Opţiunile de retuş la nivel de pixel sunt şi ele bune, aplicaţia oferind Repair (similar Healing Brush din Adobe Photoshop), Sharpen, Soften, Smudge şi altele. Fiecare instrument oferă opţiuni pentru ajustarea fină a intensităţii, depăşind astfel aplicaţiile clasice precum Aviary.
Deşi nu este un instrument pentru creaţie artistică precum ArtStudio, Pixelmator oferă şi un set foarte consistent de tuşe pentru desen şi compatibilitate cu stylus-urile Bluetooth de la Wacom şi Adonit.
Toate aceste instrumente de lucru nu ar valora însă foarte mult dacă Pixelmator nu ar putea lucra cu layere. Cei care vor să realizeze montaje complexe vor putea insera imagini noi, text, obiecte vectoriale prefabricate şi fundaluri colorate, iar toate aceste elemente vor fi amplasate pe straturi diferite. La fel ca în cazul Photoshop, utilizatorii pot aplica acestor layere umbre, contururi sau conţinut, le pot ajusta transparenţa sau modul de blending, pot controla aranjarea şi pot insera blocuri de text care oferă ajustări tipografice complexe.
Mediul de lucru este completat de o funcţie Undo multiplă, riglă pentru măsurarea dimensiunilor şi grilaje şi ghidaje pentru aliniere.
Aplicaţia Pixelmator este disponibilă în App Store la preţul de 9,99€ şi este compatibilă în acest moment doar cu tabletele iPad. Producătorul a promis că versiunea universală care va funcţiona şi pe iPhone va fi lansată până la începutul lunii iunie, iar aplicaţia este oferită până atunci la preţul redus de 4,99€.