Platforma software: Android
Cea de-a cincea versiune a sistemului de operare Android a adus o multitudine de noutăţi interesante, însă aceasta nu a fost lipsită de probleme. Pe lângă deficienţele inerente unei actualizări atât de mari, Lollipop suferă şi din cauza unor schimbări voluntare mai puţin inspirate, iar SoundHUD încearcă să repare măcar una dintre acestea: lipsa unui mod SIlent complet.
Noul panou pentru controlul sunetului şi al notificărilor este o noutate în Android 5.0, acesta oferind totodată şi posibilitatea programării unor intervale orare în care utilizatorul nu doreşte să fie deranjat. Din păcate, compania a uitat să implementeze un mod Silent care să întrerupă atât vibraţiile cât şi sunetul atunci când utilizatorul nu doreşte să fie deranjat sub nici o formă. Google a îmbunătăţit într-o oarecare măsură acest mod de lucru în Android 5.1, însă cei care încă nu au primit această actualizare vor prefera probabil o soluţie precum SoundHUD.
SoundHUD este o aplicaţie simplă care înlocuieşte integral modulul pentru controlul volumului şi profilurilor de utilizare Interruptions, aceasta integrându-se cu serviciul Accessibility pentru a putea funcţiona ca un serviciu de sistem. Înainte de activarea aplicaţiei, este recomandat să dezactivaţi profilurile None sau Priority deoarece nu veţi mai avea acces direct la ele, programarea intervalelor de linişte (Downtime) sau activarea ocolitoare din meniul Settings urmând totuşi să funcţioneze în continuare.
Cea mai importantă îmbunătăţire adusă de SoundHUD este implementarea unui mod Silent complet. Ca şi până acum, utilizatorul poate coborând manual volumul pentru a activa modul Vibration, însă printr-o apăsare suplimentară de buton, SoundHUD va tăia atât sunetul cât şi vibraţiile.
Acesta nu este însă singurul avantaj oferit de aplicaţiei. SoundHUD permite asocierea apăsărilor prelungi pe butoanele Volume Up şi Volume Down cu o aplicaţie, o scurtătură sau un modul specific al sistemului de operare. Din păcate, printre aceste acţiuni nu se numără tocmai activarea rapidă a noului mod Silent, utilizatorii neavând alte opţiuni decât apăsarea repetată a butonului Volume Down sau apăsarea butonului Mute din noul meniu pentru controlul volumului.
În funcţie de implementarea Android, SoundHUD oferă trei sau mai multe potenţiometre pentru reglarea nivelurilor sonore al diverselor module software, în cazul Nexus 4 fiind oferite de pildă reglaje pentru alarme, apeluri şi fluxuri media. O opţiune interesantă este posibilitatea de modificare a potenţiometrului de volum implicit, utilizatorii de tablete putând alege astfel să controleze direct volumul media în locul aproape inutilului ajustaj pentru tonurile de apel.
Deoarece aplicaţia este deosebit de simplă, nici opţiunile nu pot fi prea bogate. Utilizatorii pot alege între afişarea unui panou de mari dimensiuni pentru toate potenţiometrele de volum, a unui singur indicator de volum suprapus peste Status Bar sau a unei simple benzi indicatoare, iar culorile pot fi şi ele particularizate după dorinţă.
Dincolo de aceste opţiuni şi a unei liste care permite selectarea unor aplicaţii incompatibile cu SoundHUD, utilizatorii nu prea mai au nimic altceva la dispoziţiei.
SoundHUD nu este, din păcate, un produs perfect, modul său de lucru „neortodox” putând intra în conflict cu anumite implementări Android. În cazul Nexus 4, am constatat de pildă că butonul Silent necesită uneori două apăsări pentru activare iar potenţiometrele adiţionale de volum nu pot fi mereu controlate din butoane, iar utilizatorii de Galaxy Note 3 au raportat că modul Silent activează şi modul None din Interruption, ceea ce duce la întreruperea sunetului alarmelor. Din fericire, aplicaţia este disponibilă gratuit şi oferă o perioadă de încercare de 14 zile, timp suficient de mare pentru a detecta eventualele probleme
SoundHUD este disponibilă în Google Play la un preţ de 6,99 lei, produsul putând fi încercat gratuit timp de 14 zile.