Platformă software: iOS
Majoritatea capturilor video făcute cu telefonul mobil sunt sortite să ajungă imediat pe YouTube, Facebook sau alte servicii de partajare video, utilizatorii neapelând prea des la editarea acestora. În cazul în care aveţi însă nevoie să lipiţi două secvenţe video, să aplicaţi un filtru de procesare sau un watermark text, să inseraţi o coloană sonoră sau să modificaţi parametrii de imagine, Videoshop este o aplicaţie iOS mică, ieftină şi puternică pe care vă puteţi baza.
Mai puţin complexă decât pretenţioasa soluţie de editare şi montaj Pinnacle Video Studio, aplicaţia Videoshop este însă mai puternică decât faimosul Apple iMovie şi nici nu ocupă un spaţiu atât de mare din memoria internă. Actualizată de curând, interfaţa grafică a preluat mediul plat lansat odată cu iOS 7 şi, chiar dacă nu toate elementele sale sunt suficient de ergonomice, aceasta se achită într-un final suficient de bine de sarcini.
Videoshop permite crearea unor proiecte, acestea putând conţine mai multe fişiere video sau imagini importate din Camera Roll sau capturate direct din cadrul aplicaţiei. Aplicaţia nu permite crearea şi editarea unor piste multiple, deci toate elementele care fac parte din montaj vor fi aranjate unul după altul şi nu vă veţi putea juca, de pildă, cu coloane sonore paralele. Acesta este însă un mic dezavantaj de care prea puţini se vor plânge, amatorii de editare pretenţioasă având la dispoziţie platforme mult mai complexe decât o tabletă sau un telefon.
Pentru fiecare element importat, utilizatorul va putea alege orientarea, va putea decupa doar o porţiune dorită, va putea modifica parametrii de imagine precum luminozitatea, contrastul, saturaţia, nuanţa sau intensitatea culorilor. În cazul secvenţelor video, utilizatorul are la dispoziţie şi câteva instrumente interesante, cum ar fi ajutarea vitezei de derulare (util dacă aţi folosit captura Slow Motion) sau inversarea redării. În cazul imaginilor, se poate alege durata de afişare pentru a putea crea, de pildă, un slideshow neinteractiv mai interesant.
Utilizatorul va putea insera peste imagini sau fluxuri video un bloc de text, pentru care se poate alege culoarea, fontul sau durata de afişare dar nu şi dimensiunea, o voce înregistrată direct din cadrul aplicaţiei, o coloană sonoră aleasă din cadrul galeriei locale Music şi diverse sunete oferite în cadrul unei galerii mici. În final, utilizatorul va putea alege una dintre cele zece tranziţii oferite pentru o trece elegantă de la un element al montajului la cel următor.
Odată ce aţi editat individual fiecare dintre elementele montajului, puteţi trece la pasul următor. După o procesare rapidă a modificărilor aplicate, Videoshop oferă un al doilea mod de lucru în care puteţi edita întregul film dintr-un foc. În acest loc, utilizatorul poate specifica titlul filmului, autorul precum şi data sau locul capturii. Aceste informaţii meta sunt folosite pentru tagging şi, uneori, în cadrul temelor aplicate.
Utilizatorul are la dispoziţie cincisprezece filtre de procesare, acestea nefiind prea variate dar oferind totuşi câteva combinaţii, cum ar fi de pidlă Humid sau Worne, care arată interesant. Aceste filtre sunt completate de 14 montaje prefabricate neajustabile care includ titluri derulante, efecte aplicate pe textul care conţine titlul şi autorul, precum şi mici efecte grafice introductive.
Odată ce montajul este finalizat, utilizatorul poate purcede la utilizarea lui. Videoshop permite upload-ul direct pe Vine, Instagram, Snapchat, Facebook, YouTube sau Vimeo, expedierea prin email sau salvarea locală în Camera Roll pentru utilizarea ulterioară. Aplicaţia permite salvarea la trei niveluri diferite de calitate, opţiunea High fiind însă limitată la o rezoluţie HD. Ţinând cont că Videoshop este totuşi un produs destinat utilizatorilor obişnuiţi pentru o editare facilă iar viteza de export este foarte bună această limitare nu este prea deranjantă
Aplicaţia Videoshop este compatibilă atât cu telefoanele iPhone cât şi cu tabletele iPad, aceasta fiind disponibilă în App Store la un preţ de 1,99€.