Platformă software: Android
Una dintre cele mai apreciate trăsături a sistemului de operare Android este posibilitatea particularizării interfeţei, fie că vorbim de mediile grafice implementate de producătorii de telefoane, fie că vorbim de aplicaţiile dedicate scrise de terţi. Profitând de libertatea oferită de această platformă software, unii producători au experimentat cu opţiuni si moduri de lucru noi, iar unul dintre produsele care încearcă să inoveze este şi proaspăt lansatul Yahoo Aviate Launcher.
Un produs aflat de multă vreme în stadiul Beta cu acces limitat, aplicaţia Aviate Launcher a fost achiziţionată de către Yahoo la începutul acestui an şi, după încă şase luni de testare, a fost publicată în Google Play. Spre deosebire de interfeţele grafice Android clasice, care oferă un mediu familiar cu pictograme, widget-uri şi fundaluri, Yahoo Aviate oferă un mod de lucru alternativ care este axat pe gruparea aplicaţiilor şi activarea informaţiilor în funcţie de context.
La o primă vedere, Yahoo Aviate Launcher este un produs simplu care nu oferă nici una dintre opţiunile avansate cu care s-au obişnuit utilizatorii Apex sau Nova Launcher. Ecranul de start oferă un mediu golaş, care oferă doar o imagine de fundal, o zonă de andocare cu cinci scurtături şi un ceas. Spre deosebire de interfaţa Android standard, Aviate Launcher nu permite amplasarea în acest ecran a scurtăturilor către aplicaţii, singurele elemente acceptate fiind imaginile şi widget-urile.
O opţiune suplimentară utilă este meniul pentru contactele favorite, care poate fi deschis printr-o mişcare de jos în sus în cadrul acestui ecran. Din fericire, aplicaţia este compatibilă cu un număr mare de teme de particularizare scrise în mod special pentru ea sau pentru alte interfeţe precum ADW, Apex sau Nova, ceea ce mai reduce monotonia unui mediu grafic cam spartan.
Interfaţa Aviate Launcher foloseşte cinci ecrane, numărul acestora fiind nealterabil iar punctul de plecare fiind mereu panoul central Home. La o derulare către dreapta, Aviate Launcher va prezenta prima dintre caracteristicile sale particulare: gruparea aplicaţiilor după funcţiile oferite. Imediat după instalare, aplicaţia va cataloga toate produse software locale şi le va împărţi în categorii diferite, cum ar fi Productivity, Social, Utilities, Photography sau Music, utilizatorul putând alege şi alte liste suplimentare prestabilite sau putându-le edita pe cele deja create.
Lista completă a aplicaţiilor, similară tradiţionalului App Drawer, necesită încă o derulare către dreapta. Utilizatorul poate găsi aici lista tuturor produselor software instalate aranjate în ordine alfabetică şi o poate completa cu alte scurtături oferite de aplicaţiile Android instalate.
Adevărata putere a aplicaţiei Yahoo Aviate Launcher se ascunde însă în spatele celor două ecrane din partea stângă. Folosind din plin geo-localizarea, agregarea de conţinut şi categoriile interne de aplicaţii, Aviate Launcher încearcă să ofere panouri informative care să conţină cele mai relevante aplicaţii, butoane şi informaţii în funcţie de ora zilei şi de localizarea utilizatorului. Singurele setări manuale pe care trebuie să le facă utilizatorul sunt specificarea adreselor locuinţei şi a locului de muncă, aplicaţia Aviate Launcher ocupându-se singură mai departe de procesarea informaţiilor contextuale.
Cum funcţionează însă Aviate Launcher? De exemplu, utilizatorul care se va trezi dimineaţă va fi pus în faţa panoului Today, care conţine prognoza meteo, calendarul zilei şi câteva ştiri (dintr-o listă fixa nealterabilă) care sunt servite de Yahoo News Digest. Odată ajuns la serviciu, Aviate Launcher va selecta panoul Work, care include legături către aplicaţiile precum Office, OneNote sau Skype, dar care oferă şi butoane rapide pentru crearea unor evenimente sau email-uri.
Conectarea căştilor va declanşa afişarea panoului Listening, cu scurtăturile de rigoare către produsele software multimedia relevante, iar deplasarea va activa ecranul Moving, care va include lista aplicaţiilor pentru GPS sau navigaţie. În final, în cazul în care aplicaţia nu găseşte nici un mod de lucru relevant, aceasta va activa opţiunea Nearby, care va afişa lista locurilor de interes din jur care sunt prezente în cazul bazei de date Foursquare.
Aceste moduri de lucru pot fi schimbate manual atunci când aplicaţia eşuează să comute în modul dorit sau utilizatorul are nevoie pentru moment de un alt set de facilităţi. Toate aceste panouri permit adăugarea unei grupări secundare de aplicaţii sau activarea unor widget-uri, însă opţiunile de particularizare nu merg mai departe de atât, rămânând astfel în nota generală sărăcăcioasă a aplicaţiei.
Din cauza opţiunilor spartane si a modului de lucru, probabil că Yahoo Aviate Launcher nu va fi pe placul utilizatorilor avansaţi care doresc să-şi particularizeze în detaliu telefonul mobil. Chiar dacă nu mă dau în vânt după software-ul care pretinde că ştie mai bine ca mine ce-mi trebuie într-un anumit moment, trebuie să admit că Aviate Launcher este o surpriză plăcută deoarece aduce un aer de prospeţime faţă de mai puternicele, dar şi mai previzibilele interfeţe alternative clasice. Dacă folosiţi un număr mare de aplicaţii, organizarea pe categorii şi activarea contextuală s-ar putea să vă fie pe plac, iar Aviate Launcher merită să fie încercat măcar timp de câteva zile.
În acest moment, Yahoo Aviate Launcher nu este însă un produs complet finisat. Aplicaţia este stabilă, performanţele sunt bune iar comutarea inteligentă între modurile de lucru este o opţiune utilă, chiar dacă rutinele „inteligente” de selectare mai dau uneori rateu. Aviate Launcher are însă probleme de compatibilitate cu anumite widget-uri scrise de terţi (acestea nefuncţionând corespunzător sau ducând la blocarea aplicaţiei), sistemul de notificări este slab şi nu semnalizează decât apelurile sau mesajele text (restul informaţiilor fiind afişate doar în Notification Area) iar opţiunile de particularizare sunt prea spartane.
Yahoo Aviate Launcher este o aplicaţie gratuită care poate fi descărcată de aici.