Foarte apreciată ca accesoriu pentru divertisment şi consumul de conţinut, tableta poate fi şi o unealtă excelentă pentru sarcinile de serviciu, asistând activităţi dintre cele mai diverse care până de curând ne-ar fi ţintuit la birou, sau cu laptopul în braţe. Chiar dacă la partea de productivitate lucrurile nu stau la fel de bine, o tabletă se poate achita cu destul succes de multe sarcini aparent complicate. În cele ce urmează vom încerca să acoperim cele mai bune produse software pentru editarea şi managementul documentelor, organizarea informaţiilor şi alte activităţi de birou.
Complet gratuit în versiunea pentru tablete cu Android, pachetul Office for Android este disponibil momentan în ediţie Preview, care poate fi obţinută prin completarea unui formular furnizat pentru înrolarea în programul de testare. Cu posibile probleme de stabilitate până la publicarea versiunii finale la începutul anului 2015, pachetul Office for Android include aplicaţiile Word, Excel şi PowerPoint, disponibile în versiuni optimizate pentru ecranul tabletei şi interacţiune prin interfaţă touch.
Fără a fi obligaţi la achiziţionarea unui abonament plătit pentru pachetul Office 365, utilizatorii beneficiază şi de acces la servicii de stocare Cloud, putând salva şi edita documentele la care lucrează direct în contul Dropbox.
Ideală pentru crearea şi gestionarea notiţelor de orice fel, Microsoft OneNote se remarcă prin buna structurare a informaţiilor. Putem folosi cataloage multiple, împărţite în secţiuni care la rândul lor conţin pagini. Comparată versiunii pentru Windows, aplicaţia oferă mai puţine opţiuni, lipsind spre exemplu suportul pentru stylus şi notiţe audio.
Alternativă viabilă cel puţin până la finalizarea suitei Microsoft Office for Android, pachetul OfficeSuite disponibil gratuit pentru tablete şi smartphone cu Android permite vizualizarea şi editarea documentelor Word, Excel şi PowerPoint. Bonus, avem la dispoziţie un modul pentru vizualizarea şi editarea documentelor PDF.
OfficeSuite 8 suportă integrare cu cele mai populare servicii de stocare cloud, cum ar fi Box, DropBox, Google Drive, OneDrive şi SugarSync, oferă opţiuni pentru distribuirea documentelor prin email, conexiune Bluetooth şi WiFi Direct. Lista continuă cu suport pentru accesarea documentelor protejate cu parolă, modul pentru corecţie ortografică şi funcţie pentru fotografierea documentelor şi salvarea acestora direct în format PDF.
Disponibilă gratuit în magazinul Google Play, AirDroid este o aplicaţie care ne permite să accesăm fişierele stocate în memoria dispozitivelor cu Android fără să mai apelăm la cablul de date. Putem transfera documente de pe tabletă pe PC, dar şi alte dispozitive. În plus, avem posibilitatea să trimitem mesaje direct de pe PC folosind telefonul sau tableta cu Android, respectiv gestiona de la distanţă colecţia de aplicaţii instalate. Practic, AirDroid ne oferă o modalitate pentru accesarea de la distanţă a tabletei cu Android, folosind orice PC cu acces la internet.
Printre cele mai bune agregatoare de ştiri pentru Android, Feedly ne ajută să fim mereu informaţi răsfoind şi citind ştirile publicate de website-urile preferate.
Feedly suportă integrare cu Facebook, Twitter, Evernote, Buffer, OneNote, Pinterest, LinkedIn şi alţii, oferindu-ne posibilitatea să apreciem şi recomandăm subiecte interesante prietenilor folosind serviciile reţelelor de socializare.