Windows-ul, pe lângă avantajele nenumărate pe care le oferă, nu a ajuns încă un sistem care să aibă singur grijă de el (iar aici includem chiar şi recent lansatul Windows 8). Pentru a funcţiona optim, trebuie îngrijit cel puţin o dată pe lună, iar dacă eşti genul de utilizator care instalează şi testează programe peste programe, este bine să faci curăţenie pe hard disk măcar o dată pe săptămână.
Ce înseamnă curăţenie? În primul rând, să scapi de fişierele inutile, dar şi să cureţi regiştrii Windows-ului. Nu uita nici de restul partiţiilor pe care ţii muzică, filme, documente, jocuri şi alte lucruri. Odată ce apelezi la un program corespunzător, este foarte posibil să găseşti o mulţime de fişiere duplicat care ocupă spaţiu în plus degeaba.
Nu în ultimul rând, mai trebuie să iei în calcul eventuale coduri malware sau probleme ce ţin de reţea. Uneori, deşi conexiunea la Internet pare în regulă, din cauza unor setări eronate (automate sau manuale) nu poţi accesa Web-ul.
Aplicaţiile pe care le propunem în cele ce urmează sunt gratuite şi vin să rezolve toate aceste probleme. Unele dintre ele sunt aplicaţii „generaliste” care promit să optimizeze totul printr-un singur click, altele sunt orientate strict pe o anumită problemă (din experienţa practică, am realizat că aplicaţiile generaliste, deşi îşi fac treaba destul de bine, nu optimizează 100% sistemul. Dacă vrei un sistem impecabil, este bine să apelezi în paralel şi la soft-uri dedicate unei anumite probleme).
Una dintre aplicaţiile de optimizare foarte apreciate datorită eficienţei sale este Piriform CCleaner. Interfaţa bine structurată şi intuitivă ne oferă mai multe instrumente pentru optimizarea sistemului: curăţare fişiere temporare şi regiştri, personalizare start-up, dezinstalare programe şi un utilitar pentru formatarea partiţiilor.
La capitolul regiştri, Ccleaner lasă în urmă ceva mizerie, iar pentru a fi sigur că te-ai debarasat de toate erorile este bine să rulezi şi aplicaţia dedicată Glary Registry Repair. Nu trebuie decât să dai scanare, backup-ul se face automat (în cazul în care s-a şters ceva estenţial în funcţionarea unei aplicaţii), iar apoi să selectezi opţiunea „Repair”.
Ca idee, Glary Registry Repair găseşte de până la 10 ori mai multe probleme ale regiştrilor faţă de ce poate soluţia CCleaner de la Pririform.
Niciuna din aplicaţiile menţionate mai sus nu oferă opţiunea de căutare şi ştergere a fişierelor duplicat, aşa că, dacă aveţi o colecţie generoasă de MP3-uri sau poze, măcar din curiozitate daţi o scanare cu CloneSpy.
Personal, deşi ţin mult la organizarea albumelor şi pieselor pe categorii (valabil şi în cazul fotografiilor), am avut surpriza să descopăr sute de fişiere duplicat care ocupau câţiva GB degeaba.
O alternativă care îşi face treaba la fel de bine, în ciuda aspectului învechit, este Duplicate File Finder.
Acest mic progrămel este deosebit de rapid şi eficient în depistarea fişierelor mari de pe HDD. El generează de fapt o hartă cu toate fişierele de pe disc, dar le evidenţiază pe cele care ocupă foarte mult spaţiu.
Cum spuneam la început, se poate întâmpla ca Internetul să nu funcţioneze deşi conexiunea pare în regulă. Până să suni la provider pentru a face reclamaţie, nu strică să încerci să repari singur conexiunea cu ajutorul aplicaţiei Complete Internet Repair. Bifează opţiunile dorite (dacă intuieşti unde ar fi problema), în caz contrar selectează toate opţiunile disponibile din cadrul aplicaţiei.
O soluţie de securitate bună şi completă ar trebui să te ţină departe de malware-uri şi spyware-uri. În cazul în care bănuieşti ceva, rulează soft-ul Malwarebytes Anti-Malware. Are o rată de detecţie foarte bună pe partea de coduri maliţioase şi ai la dispoziţie mai multe moduri de scanare în funcţie de profunzimea căutării. Versiunea gratuită nu doar că detectează, dar şi curăţă fişierele suspecte. Singurul dezavantaj este că nu oferă protecţie în timp real, pentru aceasta trebuie să achiziţionezi versiunea „pro” – contra cost.
În fine, pentru ca sistemul să se încarce şi să ruleze optim, este bine să arunci o privire asupra aplicaţiilor din start-up. Acestea sunt rezidente în memoria RAM şi încarcă totodată şi procesorul. Dacă nu sunt neapărat necesare, elimină-le. Cu AutoRuns ai un control total nu doar asupra start-up-ului, ci asupra tuturor serviciilor active din Windows.
La fiecare dintre programele prezentate există o sumedenie de alternative. Ca să lărgesc un pic lista, aş mai adăuga câteva soluţii cel puţin la fel de eficiente (nu toate sunt însă gratuite):
Acestea sunt recomandările go4it.ro pentru un Windows curat. Voi ce programe folosiţi pentru optimizarea sistemului?