Atunci când cauţi aplicaţii pentru iPhone, cel mai potrivit loc este App Store. Încă de la lansarea primului iPhone, Apple a ţinut foarte mult ca ecosistemul aplicaţiilor să fie controlat de companie. A fost creat magazinul virtual App Store şi toate aplicaţiile trebuiau să treacă prin el. Ulterior a apărut o modalitate de-a instala şi aplicaţii din alte surse, dar nu a avut prea multă popularitate. Cele mai bune aplicaţii pentru iPhone se găsesc în App Store.
Aplicaţiile ce rulează pe sistemul de operare iOS sunt dezvoltate de un număr mare de companii şi programatori individuali. Ele trec printr-un sistem de verificare înainte de-a fi publicate în App Store. În cazul aplicaţiilor contra cost, producătorul iPhone-ului ia un comision de 30%. Pentru o perioadă de timp, mulţi dezvoltatori de aplicaţii s-au concentrat pe platforma iOS, ignorând sistemul de operare Android. Pe lângă câştigurile mai bine obţinute din App Store, unul din marele avantaj al dezvoltării aplicaţiilor pentru iPhone este numărul mic de dispozitive pe care trebuie testate. Apple nu a licenţiat iOS, iar iPhone-urile au fost singurele smartphone-uri pe care rula.
În cazul sistemului de operare Android, dezvoltatorii de aplicaţii aveau parte de câştiguri mai mici, iar testarea aplicaţiilor era şi este dificilă. Din 2007 până acum, iPhone-urile au avut trei rezoluţii diferite. În cazul smartphone-urilor cu Android, numărul de rezoluţii diferite pe care ar trebui să ruleze aplicaţia este mai mare. În plus, producătorii foloseau chipset-uri şi componente de la diverşi producători. Comentariile din Google Play scoteau de multe ori în evidenţă câte o incompatibilitate cu un smartphone sau altul.
La fel ca alte magazine de aplicaţii, App Store permite navigarea prin mai multe categorii. La fiecare categorie pot fi găsite ultimele aplicaţii adăugate, cele mai populare, ceva mai bune gratuite şi cele mai bune contra cost. Un utilizator ce caută cele mai bune jocuri pentru iPhone le poate găsi imediat în funcţie de buget. Dacă nu aveţi iPhone-ul la îndemână, aplicaţiile din App Store pot fi trecute în revistă şi în aplicaţia iTunes de pe OS X sau Windows. Pentru cei ce nu vor să instaleze iTunes există site-uri precum Appadvice.com. Aceste preiau listele de aplicaţii de top şi le afişează într-o pagină web, putând fi consultate de cei interesaţi.
Deşi rulează acelaşi sistem de operare, iPhone-ul şi iPad-ul pot primi versiuni diferite ale aceleiaşi aplicaţii. iPhone-ul este ţinut de obicei într-o poziţie verticală şi multe aplicaţii sunt construite în jurul acestei poziţii. Tableta pe de altă parte este ţinută într-o poziţie orizontală şi multe aplicaţii o folosesc pentru a dispune altfel informaţiile. În cazul jocurilor pentru iPhone, utilizatorii au un mare avantaj. Dacă folosesc un iPhone din ultimele două generaţii, au mari şanse ca jocul să se mişte foarte bine. Titlurile sunt de obicei foarte bine optimizate pentru hardware-ul pe care sunt rulate, în comparaţie cu jocurile rulate pe Android. Aici dezvoltatorii pot alege o anumit platformă pe care jocul să ruleze fluent. Cei ce dispun de o platformă mai slabă nu-l vor putea rula în condiţii optime.
Încheiem cu recomandarea de-a folosi chiar magazinul de aplicaţii App Store pentru a găsi cele mai bune aplicaţii pentru iPhone. Cu mai bine de un milion de titluri, este foarte greu să nu găseşti ceva potrivit pentru tine, indiferent de domeniul ales.