Apple deţine multe brevete referitoare la diverse tehnologii hardware şi software, însă nu toate ajung să fie aplicare în realizarea de produse finale. Cel mai recent brevet al companiei ar putea însă fi aplicat în Apple Music şi melodiile de pe iTunes Store, întrucât descrie o metodă ingenioasă prin care poate să cenzureze cuvintele licenţioase în timpul redării.
Noul algoritm analizează în timp real muzica şi compară cuvintele pe care le detectează cu cele stocate în baza de date de cuvinte neaprobate. Atunci când este găsit un cuvânt licenţios, partea respectivă din melodie poate fi înlocuită cu un beep sau poate fi eliminată de tot. Algoritmul ar putea de asemenea să separe negativul de voce, ridicând volumul instrumentelor în secvenţele în care nu se mai aude vocea.
Desigur, această funcţionalitate nu ar fi folosită pentru a elimina limbajul vulgar din melodii în toată librăria Apple Music. Acesta ar putea oferi control parental avansat, care să protejeze copiii de astfel de cuvinte în cazul în care ascultă muzică „pentru adulţi”. Algoritmul poate fi aplicat atât peste melodii, cât şi peste alte tipuri de fişiere audio precum podcast-uri şi cărţi audio. Nu este însă clar dacă acest sistem ar fi folosit asemeni Siri, doar alături de o conexiune la internet, sau dacă poate rula chiar şi offline.
Apple nu a făcut niciun anunţ oficial despre astfel de funcţionalitate şi probabil că va mai dura ceva timp până când vom vedea acest algoritm implementat în Apple Music sau iTunes.