Microsoft a anunțat recent o problemă neobișnuită care afectează instalarea Windows 11 versiunea 24H2.
Utilizatorii care își instalează sistemul de operare folosind medii externe precum CD-uri sau stick-uri USB ar putea avea surpriza neplăcută să descopere că dispozitivele lor nu mai pot primi actualizări de securitate.
Problema apare cu precădere în cazul instalărilor care includ actualizările de securitate lansate între 8 octombrie și 12 noiembrie 2024.
Conform explicațiilor Microsoft, device-urile afectate ajung într-o stare în care nu mai pot primi update-uri ulterioare de securitate.
Trebuie spus că această problemă nu apare dacă actualizările respective sunt instalate prin Windows Update sau descărcate direct de pe Microsoft Update Catalog.
Microsoft lucrează în prezent la o rezolvare permanentă a problemei.
Până atunci, compania recomandă utilizatorilor să folosească pentru instalările pe medii externe actualizarea de securitate din decembrie 2024, lansată pe 10 ale lunii.
Astfel se poate evita blocarea ulterioară a sistemului de actualizare.
Această problemă vine să se adauge unei serii întregi de dificultăți tehnice întâlnite de ultima versiune majoră a sistemului de operare Microsoft.
Printre acestea se numără probleme audio pe dispozitivele Dirac și sistemele USB DAC, dificultăți la pornirea Outlook când se folosește o versiune mai veche de Google Workspace Sync, precum și probleme de funcționare cu scanerele USB care suportă protocolul eSCL.
Acestea nu au scăpat nici ele de probleme. Mai multe titluri populare de la Ubisoft, inclusiv Assassin’s Creed, Star Wars Outlaws și Avatar: Frontiers of Pandora au întâmpinat diverse probleme de performanță, blocaje și erori audio.
Situația a fost atât de serioasă, încât Microsoft a blocat temporar actualizarea pe anumite configurații hardware ASUS, plus alte combinații specifice de software și hardware care generau probleme.
Problema afectează un număr redus de utilizatori.
Pentru cei care se confruntă totuși cu imposibilitatea de a instala noile actualizări cumulative după instalarea Windows 11 24H2, soluția oferită de companie este să descarce Media Creation Tool, să creeze un nou mediu de instalare și să reinstaleze sistemul de operare.
Această situație vine într-un moment în care Microsoft se confruntă deja cu reticența utilizatorilor de a trece la Windows 11, multe persoane preferând să rămână la versiunea 10.