Cei care folosesc o versiune mai veche de WinRar sunt vulnerabili la o problemă gravă descoperită în celebrul software de arhivare a fișierelor. Se pare că hackerii au descoperit o metodă prin care pot instala malware atunci când deschizi o arhivă modificată. Acest lucru înseamnă și că nu trebuie să descărcați fișiere arhivate din surse nesigure, dar și că trebuie neapărat să actualizați WinRar la cea mai recentă versiune.
RarLabs a lansat deja încă de pe 2 august un update pentru WinRar, care aduce celebrul software la versiunea 6.23. Acest update corectează vulnerabilitatea CVE-2023-40477, cât și o altă problemă care ar fi putut fi folosită în viitor.
Întrucât cei care folosesc WinRar, de obicei folosesc versiunea cea mai recentă pe care o au la dispoziție atunci când instalează prima dată sistemul de operare, ar fi o idee bună să verificați ce versiune rulați și dacă necesită actualizarea la 6.23.
Deși WinRar este foarte popular în continuare, au apărut și alternative care ar putea fi mai degrabă recomandate. În primul rând, WinRar este un software contra cost și, chiar dacă compania RarLabs nu blochează accesul la aplicație celor care nu plătesc o licență, nu vor oferi suport software celor care nu plătesc. Astfel, un software complet gratuit și open source, precum 7zip ar fi o alternativă mai bună în zilele noastre.
De altfel, și Microsoft va încerca să elimine complet nevoia de a instala alte aplicații de arhivare și dezarhivare, promițând ca în curând să ofere suport nativ în Windows 11 pentru arhive de tip .rar și .7zip. Deja arhivele .zip puteau fi extrase nativ în Windows fără a necesita alt software dedicat.
Desigur, chiar și după ce Windows 11 va recunoaște aceste fișier enativ, cei care vor avea nevoie să creeze arhive, vor trebui în continuare să apeleze la WinRar, 7zip și alte soluții similare.
sursa: Bleeping Computer