Teorii, axiome, filosofii marca Bill Gates
Plăteşte anual un milion de dolari impozit pe locuinţă; locuinţă de 125 de milioane. A adunat peste 50 de miliarde de dolari din software şi s-a aflat ani la rând pe primul loc în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni de pe planetă. Iar acum, Bill Gates s-a "pensionat" pe caz de boală. O boală caracteristică bogătaşilor, ce se manifestă după o anumită vârstă prin dorinţa de a cheltui munţi de bani pe acţiuni filantropice.
Aşadar Gates a părăsit oficial funcţia supremă a celei mai puternice companii de soft din lume. L-a lăsat la cârma Microsoft pe "nebunul" de Steve Ballmer, glumeţul ăla simpatic care la o cuvântare s-a pătat cu ouăle catapultate din auditoriu, marele orator pe care e invidios până şi fermecătorul Steve Jobs, boss-ul Apple. Bill Gates rămâne însă în istorie nu numai datorită uluitoarei averi dobândite de-alungul a treizeci de ani ci şi a unor replici mai mult sau mai puţin inteligente pe care le-a emis în cadrul interviurilor ori discursurilor sale de până acum. Vă invit să savuraţi câteva, aranjate pe categorii, adunate cu grijă de pe Internet.
Începem cu "640K de memorie ar trebui să fie suficientă pentru oricine". Este fals, cel puţin în 2008, nouă nu ne ajung nici 500GB. Se pare că este la fel de falsă şi atribuirea acestui citat lui Bill Gates. Dar nu ne vom ocupa în acest articol de citatele atribuite pe nedrept acestui personaj. De fapt, Gates explica în 1981 că o memorie de 640KB este un pas semnificativ înainte pentru PC-urile IBM. "Am spus tot felul de chestii prosteşti sau greşite, dar nu asta. Nici un om implicat în domeniul computerelor n-ar fi înstare să afirme că o anumită capacitate de stocare ar fi suficientă pentru totdeauna" – explica Gates în 1996 pentru Blooomberg Business News. "Mă tot lovesc de citatul acela prostesc atribuit mie (…)."
Teorii, axiome, filosofii marca Bill Gates
- "Cei mai nemulţumiţi dintre clienţii tăi reprezintă cea mai valoroasă sursă pentru învăţare (evoluţie)". – Business @ The Speed of Thought, 1999
- "Dacă oamenii ar fi înţeles cum se vor acorda patentele pe vremea când cele mai multe idei de azi erau inventate şi le-ar fi înregistrat, industria ar fi actualmente într-un punct mort." (Challenges and Strategy Memo, 1991)
- "Vorbind exclusiv din punctul de vedere al alocării resurselor de timp, religia nu este foarte eficientă. Aş putea face mult mai multe lucruri într-o dimineaţă de duminică." (revista TIME, ianuarie 1997)
- "Succesul este un profesor slab. Îi păcăleşte pe oameni isteţi, făcându-i să creadă că sunt infailibili." (The Road Ahead, 1995)
- "În fiecare dimineaţă, dacă n-ai chef să te dai jos din pat, adu-ţi aminte că nu eşti încă printre cei bogaţi care-şi permit să doarmă cât vor şi-o să vezi ce chef de muncă te apucă imediat."
- "Cel mai bun angajat este un bărbat de 35 de ani care are 40 de ani de experienţă în domeniu."
- "Când eram tânăr, credeam că banii şi puterea mă vor face fericit. Aveam dreptate."
- "Înainte să faci ceva perfect, fă ceva perfectibil."
- "Aşadar, într-o oarecare măsură, motivul pentru care astăzi Statele Unite deţin supremaţia se datorează faptului că în urmă cu 20 de ani (noi, cetăţenii – n.r.) am avut o atitudine relativ umilă. Adică, pe atunci priveam spre Japonia şi ne spuneam ‘Wow, este oare modelul lor superior, am putea îmbunătăţi măcar într-o privinţă modelul nostru?’ Şi toate lucrurile minunate pe care le realizăm azi, beneficiază de pe urma respectivei abordări din trecut. Dacă nu vom continua să fim chiar şi într-o mică măsură modeşti, să privim spre realizările celorlalte ţări şi să învăţăm de la acestea, atunci relativa dominaţie a noastră se va scurta mai repede decât ne dorim." (Conferinţa Digital Dividends, Seattle, octombrie 2000)
- "Ei bine, reamintiţi-vă, eu nu dispun de dolari. Eu sunt posesorul acţiunilor Microsoft. Deci, doar prin multiplicarea a ceea ce posed cu un număr ajungeţi la acele cifre impresionante." (Playboy, 1994)
- "Intodeauna supraestimăm schimbările ce vor avea loc în următorii doi ani, dar le subestimăm pe cele ce se vor întâmpla în umătorii 10. (The Road Ahead, 1996)
- "Dacă aş fi fost un tip a cărui unică dorinţă era să câştige, aş fi schimbat de mult domeniul de activitate. Dacă aş fi avut vreo idee despre unde voi ajunge în cele din urmă, nu credeţi că aş fi ajuns acolo cu ani în urmă?" (Playboy, 1994)
Internet
- "Uneori şi noi suntem luaţi prin suprindere. Spre exemplu, la apariţia Internetului, acesta se afla doar pe locul cinci-şase în lista noastră de priorităţi. Şi nu s-a întâmplat ceva de genul ca cineva să-mi spună despre Internet, iar eu să-i răspund ‘Nu ştiu cum se pronunţă cuvântul acesta’. Am zis ‘O da, îl am pe listă, deci e în regulă’. Dar după aceea ne-am trezit că se dezvoltă mult mai repede decât ne imaginam şi devine un fenomen mult mai profund faţă de cum era consemnat în strategia noastră." (speech ţinut la Universitatea din Washington, iulie 1998)
- "De fiecare dată când ies la iveală tehnologii noi, părinţii au temeri îndreptăţite despre modul cum acestea vor fi utilizate de către copii. Iar Internetul trebuie să se fi situat undeva în fruntea listei." (remarcă a lui Gates la Comitetul pentru Ştiinţă şi Tehnologie al parlamentului SUA – martie, 2008)
- "Este corect să spunem că vremurile actuale se aseamănă cu cele ale apariţiei maşinilor de tipărit, a telefonului sau a radioului. Şi aceste intrumente de comunicare au avut un impact major asupra omenirii. Au făcut ca Pămîntul să pară un spaţiu mai mic. Au facilitat dezvoltarea mult mai eficientă a ştiinţei. Au permis apariţia de noi căi de desfăşurare pentru activităţile politice. Au avut un impact mai modest asupra modului cum au fost educaţi oamenii. Acum, calculatorul personal conectat la Internet este cu mult mai puternic, în multe privinţe, decât toate celelalte instrumente de comunicare". (Harvard Conference on Internet Society, 1996)