Accesul liber la componente software esenţiale este un privilegiu rar acordat de Apple, compania din Cupertino fiind celebră pentru stricteţea cu care îşi protejează proprietatea intelectuală. Cu toate acestea, oficialii Apple au decis să facă o concesie importantă, în ideea că astfel vor ajuta la îmbunătăţirea securităţii iOS.
Cu atât mai important, în cazul de faţă nu avem de-a face cu o aplicaţie oarecare, ci însuşi kernel-ul iOS 10 – nucleul responsabil cu gestionarea funcţiilor de bază ale dispozitivelor Apple. Potrivit companiei, decizia de a lăsa lansa iOS 10 în versiune beta cu un kernel necriptat a fost luată cu scopul de a „permite optimizarea performanţei sistemului de operare fără a compromite securitatea”. În mod normal ascuns sub mai multe niveluri de protecţie, un kernel necriptat poate fi studiat mai uşor, permiţând identificarea şi rezolvarea mai rapidă a problemelor.
Potrivit expertului în securitate iOS Jonathan Zdziarski „deschiderea sistemului de operare ar putea ajuta şi alţi cercetători în descoperirea şi raportarea bug-urilor, oferind tuturor aceeaşi vizibilitate şi acces la nucleul iOS, de care s-ar bucura şi o echipă de experţi”.
Teoretic, accesul neîngrădit la kernel-ul iOS va face chiar mai dificilă exploatarea deficienţelor de securitate pentru a forţa accesarea datelor păstrate pe dispozitivele Apple. Cu cât sunt mai mulţi experţi în securitate disecând măruntaiele platformei iOS, cu atât mai puţine şanse ca probleme grave de securitate să treacă neobservate şi neremediate.