A fost lansat Bluetooth 6.0: Precizie de până la 1 centimetru și alte îmbunătățiri ale noii versiuni

05.09.2024
A fost lansat Bluetooth 6.0: Precizie de până la 1 centimetru și alte îmbunătățiri ale noii versiuni
Sursa foto: Bluetooth

Bluetooth Special Interest Group a lansat recent cea mai nouă versiune a standardului de conectivitate wireless: Bluetooth 6.0. Aceasta aduce îmbunătățiri importante și caracteristici noi.

Tehnologia Channel Sounding: Precizie impresionantă

Cea mai importantă noutate este tehnologia Channel Sounding. Două dispozitive cu Bluetooth 6.0 vor putea identifica mai bine distanța dintre ele, pe o arie largă și cu o precizie de până la un singur centimetru.

Aceasta depășește cu mult metodele anterioare de calculare a distanței între dispozitive.

Îmbunătățiri semnificative pentru aplicațiile de localizare

Implicațiile acestei tehnologii sunt vaste. În primul rând, aplicațiile de tip Find My, utilizate frecvent pe smartphone-uri cu Android și iOS pentru localizarea obiectelor pierdute, vor beneficia de o îmbunătățire semnificativă.

Apple ar putea folosi atât tehnologiile Bluetooth 6.0, cât și Ultra Wideband împreună pentru a îmbunătăți Localizarea de Precizie pentru noile modele de iPhone, dar și pentru AirTags.

Aplicații viitoare și securitate îmbunătățită

Pe lângă îmbunătățirea funcțiilor de localizare, Channel Sounding deschide noi posibilități pentru aplicații bazate pe proximitate.

De exemplu, cheile digitale pentru biciclete, mașini, porți sau uși ar putea deveni mult mai sigure și mai ușor de găsit.

De asemenea, în viitorul apropiat ar fi posibil să se seteze încuietori care să se deschidă doar atunci când un dispozitiv autorizat se află într-o rază specifică.

Transfer de date eficient

Andrew Zignani, Director Senior de Cercetare la ABI Research, subliniază potențialul acestei tehnologii: „Imaginați-vă mouse-uri și tastaturi Bluetooth care pot comuta automat între stări active și inactive în funcție de distanța față de un laptop„.

Această capabilitate ar putea duce la o gestionare mai eficientă a energiei și la o experiență de utilizare mai fluidă. Bluetooth 6.0 aduce și alte îmbunătățiri, cum ar fi optimizări ale canalelor radio și ale modului în care sunt transmise datele.

O inovație notabilă este capacitatea de a transmite „cadre de date mari în pachete la nivel de legătură mai mici”, adică îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește eficiența transferului de date.

Disponibilitate Bluetooth 6.0

Adoptarea noului standard va necesita timp. Deși specificațiile Bluetooth 6.0 sunt acum disponibile pentru producători și dezvoltatori, primele dispozitive care vor încorpora această tehnologie ar putea să apară de-abia peste aproximativ un an.

Sursa: TechRadar

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult