Cea mai simplă metodă de parolare a fişierelor

26.11.2008
Cea mai simplă metodă de parolare a fişierelor

Toţi sau aproape toţi avem informaţii pe care vrem să le ferim de ochii curioşilor ce au acces la calculatorul nostru. Fie că este vorba de documente confidenţiale, clipuri video sau imagini compromiţătoare, aproape orice posesor de calculator are ceva de ascuns. Doar că, de regulă, metodele de criptare a datelor nu sunt tocmai simple. Şi în plus aplicaţiile care realizează criptarea sunt, de obicei, scumpe. Metoda pe care o voi descrie în acest articol este extrem de simplă, orice user, indiferent de nivelul de cunoştinţe în domeniul IT, va putea realiza parolarea fişierelor sensibile.

EncryptOnClick

Programul cu care îţi poţi parola foarte uşor fişierele pe care vrei să le ascunzi de ochii curioşilor se numeşte EncryptOnClick şi îl poţi descărca de aici. Are doar aproximativ 1.5 MB şi se instalează ca orice alt program, urmând wizard-ul standard.

aboneaza-te la newsletter-ul si RSS-ul go4it.ro

Interfaţa aplicaţiei este foarte de simplă, ceea ce face ca şi cei mai puţin pricepuţi utilizatori să-l înţeleagă din prima. Are doar patru butoane, pentru cele patru operaţiuni pe care le poate realiza: criptarea unui fişier, criptarea unui folder, decriptarea unui fişier şi decriptarea unui folder.

EncryptOnClick

Cum funcţionează

Dacă vrei să parolezi un singur fişier, apeşi butonul File din coloana stângă (acolo sunt operaţiunile pentru criptare). Se va deschide o fereastra în care trebuie să selectezi fişierul dorit. După selectare va trebuie să tastezi (de două ori) o parolă. Parola respectivă îţi va fi cerută când vei dori să decriptezi fişierul cu pricina. Principiul este acelaşi şi în cazul criptării folderelor, doar că vei folosi butonul Folder. În acest caz, nu este criptat folder-ul propriu-zis, ci toate fişierele din folder. În folder se va putea intra, dar niciunul din fişiere nu va putea fi deschis.

Fişierele criptate vor lua extensia EOC şi vor avea o pictogramă specifică, ce sugerează faptul că sunt protejate. Dacă încerci să le execuţi, după ce le-ai criptat, ţi se va cere parola. Decriptarea se face fie accesând fişierele ca în mod normal şi tastând parola, fie folosind butoane din interfaţa programului (coloana din dreapta).

EncryptOnClick

Bun şi gratuit

EncryptOnClick, pe lângă faptul că este uşor de folosit de oricine, are şi avantajul de a fi gratuit. Iar faptul că este gratuit nu înseamnă că este mai puţin sigur. Din contră, foloseşte sistemul AES de criptare pe 256 de biţi, ceea ce face extrem de dificilă decriptarea forţată. Mai mult, poate fi considerat un program portabil. Îl poţi copia pe un stick USB şi îl poţi utiliza pe orice calculator la care conectezi stick-ul.

EncryptOnClick este un program pe care îl recomand tuturor categoriilor de utilizatori, dar în special celor care nu sunt experţi în domeniu. Este o metodă simplă, rapidă, gratuită şi sigură de protejare a informaţiilor sensibile de pe calculator.

EncryptOnClick

Urmărește Go4IT.ro pe Google News