Circa 8,5 milioane de computere au fost afectate de „blue screen of death” în urma actualizării CrowdStrike

22.07.2024
Circa 8,5 milioane de computere au fost afectate de „blue screen of death” în urma actualizării CrowdStrike

Vinerea trecută, un update defectuos lansat de CrowdStrike a făcut ca milioane de computere ce rulează Windows să se blocheze. Se pare că evenimentul a afectat circa 8,5 milioane de dispozitive.

O actualizare venită furnizorul de securitate cibernetică CrowdStrike a provocat o problemă globală, care se pare că a afectat aproximativ 8,5 milioane de dispozitive ce rulează sistemul de operare Windows, relatează Engadget.

Actualizarea lansată de CrowdStrike a declanșat eroarea bine-cunoscută „blue screen of death” (BSOD), afectând sistemele offline utilizate de spitale, companii aeriene și bănci.

Doar computerele care rulează Windows au fost afectate potrivit spuselor companiei, numărul total de dispozitive afectate a fost „mai mic de 1% din toate dispozitivele ce rulează Windows”. Chiar dacă problema a fost rezolvată în mare parte până vineri după-amiază, Microsoft și CrowdStrike au trebuit să confrunte consecințele acestei probleme care a blocat numeroase servicii la nivel global.

Eroarea care a blocat numeroase servicii la nivel global a afectat circa 8,5 milioane de computere

CrowdStrike spune că actualizarea aceasta „a fost concepută pentru a software-uri malițioase recent observate, utilizate de cadrele C2 obișnuite în atacurile cibernetice”. Din păcate, update-ul a inclus o eroare de logică, ceea ce a dus la blocarea sistemului de operare.

În postarea făcută pe blogul oficial al companiei Microsoft, vicepreședintele Microsoft pentru întreprinderi și securitate a sistemului de operare, David Weston, a scris că Microsoft lucrează cu CrowdStrike pentru a „dezvolta o soluție scalabilă” care să remedieze actualizarea defectuoasă. De asemenea, Microsoft a cerut ajutor de la Amazon Web Services și Google Cloud Platform.

Eroarea a dus la blocări ale sistemului pentru companii aeriene, spitale, magazine, inclusiv pentru echipa de Formula 1 Mercedes-AMG Petronas. Inginerii de pe pit wall au rămas fără datele necesare chiar în timpul antrenamentelor libere de vineri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre cele ... citește mai mult