În cadrul prezentării sistemului de operare Android 5.0 Lollipop, pe care am publicat-o acum trei zile, am afirmat că penalizarea de performanţă a noii criptări integrale este atât de mare încât am fost de-a dreptul fericit atunci când am putut renunţa la ea prin reformatarea telefonului. Conform unui test comparativ făcut de Anandtech, problema este chiar mai gravă decât ar părea la primă vedere, semn că Google mai are de lucru la acest capitol.
Conform testelor făcute pe Nexus 6, penalizarea performanţelor memoriei interne după activarea criptării integrale variază între 50 şi 80 de procente, preţul plătit pentru securitatea suplimentară fiind astfel mult prea piperat. Mai mult, dacă noua criptare integrală este opţională pentru telefoanele deja lansate, aceasta este activată în mod implicit pe Nexus 6 şi nu poate fi dezactivată fără scrierea manuală a unei imagini de boot speciale.
Procesoarele Qualcomm includ un motor hardware de criptare de multă vreme, iar versiunea implementată în Snapdragon 805 a primit nu demult şi certificarea FIPS 140-2. Se pare că Google nu a putut include driverele proprietare necesare în codul Android din AOSP, iar Nexus 6 este nevoit să facă toată această costisitoare procesare doar în modul software cu penalizările de rigoare.
Probabil că producătorii de telefoane Android 5.0 nu vor avea nici o problemă cu integrarea driverelor proprietare Qualcomm şi vor putea oferi performanţe criptografice similare celor remarcate la terminalele iPhone de la Apple, însă Google va trebui să găsească altă cale pentru a rezolva problema în cazul telefoanelor şi tabletelor Nexus, în special în cazul celor pe care aceasta este forţată în mod implicit.