Windows 11 a avut parte de o lansare atipică, Microsoft părând că dorește mai degrabă să țină utilizatorii departe de succesorul Windows 10, pentru cât mai mult timp.
Disponibil ca și upgrade gratuit pentru PC-urile care dețin deja licențe valide de Windows 10, noua versiune de Windows poate fi obţinută direct de la Microsoft, accesând pagina Download Windows 11 găzduită chiar pe website-ul companiei.
Pentru a descărca kit-ul de instalare Windows 11, sau instalare online, ai nevoie de o conexiune bunicică la internet şi suficient spaţiu pe hard disk, fişierul cu extensie .ISO măsurând aproximativ 4GB. Alternativ, dacă vrei să instalezi Windows 11 de pe stick USB vei avea nevoie de un model cu minim 8GB spaţiu de stocare. Ai grijă să copiezi în altă parte orice fişiere importante aflate încă pe stick-ul USB, conţinutul acestuia urmând să fie şters automat pentru a face loc kit-ului de instalare Windows 11.
Din fericire crearea unui stick USB cu Windows 11 boot-abil este un proces complet automatizat. Astfel, nu trebuie decât să descarci utilitarul Media Creation Tool pus la dispoziţie în pagina de download Wiindows 11 şi să-l porneşti.
În primul ecran ai de ales între a face upgrade de la Windows 10, respectiv crearea unui mediu de instalare extern, pe care să-l poţi folosi și pentru instalările „pe curat”. Prima opţiune este și cea mai ușor de folosit, permițând instalarea Windows 11 prin înlocuirea sistemului de operare actual. Procesul implică tranziția automată a aplicațiilor instalate la noua versiune de OS, evitând complicațiile cu reinstalarea și reconfigurarea. În plus, datele tale rămân acolo unde le-ai lăsat, teoretic. Practic, mai bine fă un backup pe un suport de stocare extern cu toate fișierele pe care nu ai vrea să le pierzi, în caz că ceva nu merge bine mai târziu.
A doua opțiune, Create installation media for Another PC, ne permite să obținem un stick USB bootabil cu Windows 11, pe care să-l folosim și cu PC-uri pe care nu a fost instalat anterior un sistem de operare. Important de știut, chiar și la instalările „pe curat”, anumite etape din procesul de instalare ar putea necesita o conexiune activă la internet.
ATENŢIE: alegeţi cu grijă locaţia dorită pentru instalare, evitând partiţiile pe care sunt găzduite fişiere pe care doriţi să le păstraţi.
În funcţie de configuraţia dispozitivului şi tipul de instalare preferat (upgrade sau instalare pe curat), procesul poate dura între câteva zeci de minute şi mai mult de o oră.
Vezi si cum instalezi Windows 11 pe un PC incompatibil: metoda oficială de la Microsoft.
Ce se întâmplă dacă instalezi noua versiune de Windows și decizi că nu-ți place. Cum treci înapoi la Windows 10