Cum poţi fi eficient pe tabletă – aplicaţii de productivitate pentru iPad

Cum poţi fi eficient pe tabletă - aplicaţii de productivitate pentru iPad
PrinterPro, Documents 5, Microsoft Remote Desktop

Printer Pro (tipar şi creare PDF)

Utilizatorii tabletelor Apple care au nevoie din când în când de tradiţionala hârtie sunt familiarizaţi cu protocolul de tipar AirPrint, mai ales de când acesta a început să fie implementat pe tot mai multe imprimante. Atunci când opţiunile de tipar din iOS se dovedesc însă insuficiente sau imprimantele utilizate nu sunt compatibile, o aplicaţie precum Printer Pro de la Readdle va deveni de un real ajutor.

Deoarece Printer Pro este o aplicaţie auxiliară care va fi apelată mai mult din alte aplicaţii iOS prin intermediul meniului Open In, interfaţa sa nu oferă prea multe opţiuni. Utilizatorii au acces chiar din cadrul aplicaţiei la lista de contacte şi imagini, care pot fi accesate şi tipărite direct, însă celelalte secţiuni, cum ar fi Documents, Clipboard, Mail sau Webpages, oferă doar ecrane cu indicaţii pentru modurile de utilizare.

Un avantaj tehnic important este suportul mult mai bogat pentru diversele tipuri de imprimante. Pe lângă modelele compatibile AirPrint, aplicaţia Printer Pro este capabilă să se conecteze la un număr mai mare de imprimante prezente în reţeaua locală deoarece include suport nativ LPR. Producătorul afirmă Printer Pro se poate conecta doar la imprimantele wireless, însă am avut surpriza să constatăm că aplicaţia a detectat şi imprimantele cu conectivitate Ethernet.

Un ultim avantaj interesant al aplicaţiei este imprimanta virtuală PDF. Oferind aceleaşi opţiuni de tipar, această imprimantă virtuală permite salvarea informaţiile dorite într-un fişier PDF, care poate fi apoi salvat sau trimis prin email.

Preţ: 5,99€ (review complet Go4it)

Documents 5 (manager fişiere)

Spre deosebire de utilizatorii terminalelor Android, cărora accesul direct la sistemul de fişiere le permite să se bucure de un management superior al datelor locale sau online, utilizatorii iOS s-au lovit dintotdeauna de izolarea aplicaţiilor şi a spaţiului lor exclusiv de stocare. Din acest motiv, un manager de fişiere bun pentru iOS trebuie să fie mai mult decât un simplu intermediar de transferuri de date şi trebuie să ofere opţiuni bune de colaborare cu celelalte aplicaţii, module de vizualizare a fişierelor stocare în interiorul lor, opţiuni de organizare şi căutare, facilităţi de arhivare sau dezarhivare, opţiune de redare media şi orice alte facilităţi de natură să scutească utilizatorul de dezagreabilele plimbări de fişiere din aplicaţie în aplicaţie.

Ca aplicaţie de sine stătătoare pentru stocarea tuturor fişierelor utilizatorului, Documents 5 oferă toate metodele tradiţionale de transfer. Aplicaţia include un server HTTP pentru transferul facil din browser de pe orice calculator din reţea, oferă acces direct la Camera Roll, permite copierea fişierelor direct din iTunes, permite deschiderea fişierelor din cadrul oricărei alte aplicaţii iOS care oferă Open In şi include şi un browser cu User Agent modificabil pentru a emula eventual un sistem desktop prin intermediul căruia se pot descărca fişiere.

Documents 5 străluceşte cu adevărat atunci când vine vorba de accesarea resurselor online. Aplicaţia oferă suport pentru servere FTP şi SFTP, poate accesa calculatoarele din reţea prin intermediul SMB, poate accesa unităţile de stocare partajate prin WebDAV şi este compatibil cu serviciile de stocare iCloud Drive, Dropbox, OneDrive, SugarSync, Google Drive, Box, Office 365 Sharepoint, Yandex şi Sharefile

Opţiunile interne de organizare a fişierelor permit crearea de directoare, lucrul cu arhive ZIP pentru directoare şi fişiere, marcarea fişierelor ca favorite sau gruparea lor cu etichete colorate, transmiterea de ataşamente multiple prin email, sortare după nume, dată sau dimensiuni şi o opţiune puternică de indexare şi căutare.

Preţ: gratuit (review complet Go4it)

Microsoft Remote Desktop (remote desktop)

Atunci când aplicaţiile native de pe tabletă nu mai fac faţă şi aveţi nevoie în acel moment de un produs software precum Adobe Camera RAW sau AutoCAD, o aplicaţie pentru accesul de la distanţă a laptopului de acasă este o cale de salvare.

Microsoft a lansat acum un an prima sa aplicaţie RDP pe platforma iOS şi, chiar dacă aceasta nu este cea mai complexă, măcar este oferită gratuit şi nu are preţul piperat al unor produse similare precum PocketCloud. După activarea suportului Remote Desktop pe calculatorul de acasă, utilizatorul va avea la dispoziţie un mediu grafic rapid care îi va aduce pe ecranul tabletei interfaţa sistemului Windows, îi va oferi două moduri de control (emulare mouse şi tactil), o tastatură cu butoane funcţionale sau bloc numeric şi streaming  audio/video.

Aplicaţia nu oferă opţiunea transferului de fişiere, însă se mai poate lăuda cu acces la Microsoft RemoteApp (aplicaţii Windows dedicate care necesită însă setarea prealabilă de către administratorul reţelei) şi suport pentru TV-Out.

Preţ: gratuit

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News