Alternativele comerciale
Teleport Pro
Foarte ok în rezultatele muncii sale, acest program este singurul din calupul de comerciale care se prezintă în variantă shareware. Adică îl poţi descărca şi utiliza moca până ţi se face rău. Dar ai alte limitări, principala fiind că descărcarea unui site anume se va opri după câteva sute de fişiere. Iar în ziua de azi, cu tot cu scripturi, chiar şi cele mai mici situri au cam de la o mie de fişiere în sus. Excelent pentru copierea site-urilor complexe.
Website Ripper Copier (WRC)
Deşi imposibil de mic, doar 1MB instalat, acest program este şi apetisant vizual, şi deştept, şi bun din câte am observat. Îţi oferă, foarte la îndemână – adică în meniul de start, nişte opţiuni care la celelalte aplicaţii sunt ascunse în cine ştie ce meniu: descărcarea exclusiv a unor tipuri de fişiere pe care le doreşti (PDF, MP3, JPG etc.), crearea de copii exacte – în oglindă a site-urilor sau explorarea structurii de link-uri ale acestora.
SurfOffline (2.0)
Interesant prin faptul că include un browser ce permite vizualizarea siturilor în curs de descărcare ori deja descărcate. Varianta trial (30 zile, perioadă de graţie) este limitată atât ca număr de fişiere descărcabile cât şi în prin faptul că nu permite vizualizarea offline a siturilor descărcate în browsere ca IE sau Firefox, nefiind activă opţiunea de export HTML.
Inspyder Web2Disk (2.0)
Dintre toate exemplele, Web2Disk pare a fi cea mai simplisimă variantă, optimă pentru începători. Introduci numele sitului de descărcat, folderul în care să fie salvat şi gata. Nu gestionează mai multe situri deodată. Poate să-ţi trimită alertă prin e-mail dacă un site a fost actualizat.
Aspecte comune la soft-urile prezentate
În primul rând nu m-am deranjat să creez un tutorial în stilul "pas-cu-pas" deoarece toate aplicaţiile, inclusiv cea gratuită HTTrack, dispun de un "Vrăjitor" ori sunt extrem de intuitive, iar paşii de bază sunt cam aceştia: scrii numele unui proiect (de pildă abcxzy dacă vrei să salvezi site-ul abcxyz.ro), a categoriei în care poate fi inclus – sănătate, turism, marxism etc., introduci calea către site – adică adresa web – şi dai clic pe finish. Asta-i tot, în principiu.
Pentru a descărca doar anumite secţiuni ale unui site, identifici calea către secţiunea respectivă şi o introduci în locul adresei de bază a site-ului. Altel spus, dacă eşti pasionat de articolele din secţiunea "Curiozităţi" de pe go4it.ro, te vei folosi de adresa web http://www.go4it.ro/curiozitati.Ai aflat-o din bara browserului, după ce ai dat click pe butonul Curiozităţi din meniul principal.
Dacă intri însă la opţiuni (Options, Preferences) ţi se face pielea de găină, pentru că ai o grămadă, din care multe sunt cele de neînţeles pentru un simplu posesor de computer. De-aici poţi seta ca la downloadarea unui sit să fie exluse anumite tipuri de fişiere (zip, rar, jpg, png, avi etc.), update-upgrade automat al conţinutului site-ului deja descărcat la anumite intervale de timp, utilizarea de proxy-uri şi multe altele.
Soluţiile comerciale de copiere a site-urilor beneficiază de design ceva mai prietenos şi de opţiuni mai puţine şi mai uşor de înţeles pentru novici. Nu sunt neapărat mai deştepte decât HTTrack, dar în mod clar se pot descurca mai bine cu unele situri complexe, fără să fii nevoit să citeşti zile la rând Help-ul.
Cu excepţia Inspyder Web2Disk 2.0, toate programele prezentate pot downloada simultan mai multe situri.
Toate cu excepţia versiunii trial a SurfOffline (2.0) salvează siturile direct în format HTML, accesibil din orice browser (fără deschiderea aplicaţiilor).
Nu te aştepta ca offline absolut orice site să fie fidel reprodus vizual ori ca şi conţinut. Asta se întâmplă la site-uri ce nu corespund unor anumite standarde sau folosesc scripturi mai speciale.
Ai grijă ce şi cum salvezi, că poate n-ai spaţiu pentru întreg Internetul. Sper că n-ai de gând să copiezi tot Yahoo-ul sau toată Wikipedia :-).