Imaginează-ţi desktop-ul tău din Windows complet 3D. Nu contează că e vorba de XP sau Vista, merge pe amândouă. Şi mai imaginează-ţi cum ai gestiona pictogramele de pe desktop într-o manieră 3D, aşa cum nici măcar Windows Vista sau Mac OS nu sunt capabile să-ţi ofere. E simplu: instalezi Real Dektop 1.21 (versiune lansată cu doar 5 zile în urmă) şi în mai puţin de un minut ai un desktop 3D chiar pe calculatorul tău. Nici măcar nu trebuie să dai restart după ce-l instalezi.
Avertisment pentru pretenţioşi
Trebuie însă să ţii cont de două aspecte. În primul rând acest program are un rol 100% estetic. Arată bine şi o să fii încântat să descoperi o nouă faţă a desktop-ului tău. Să nu ai însă pretenţii de funcţionalitate de la el pentru că vei fi dejamăgit. Nu vei descoperi modalităţi care să-ţi crească eficienţa la birou şi nici nu vei reuşi să faci în doar 2 minute ceea ce îţi lua în mod obişnuit 10.
În al doilea rând, dacă faci parte din grupul celor care stau cu ochii pe memoria RAM ca pe butelie, trebuie să ştii că frumuseţe fără consum de memorie nu există. Real Dektop consumă la început 20 MB RAM, pe parcurs lăcomindu-se şi ajungând chiar şi la 35 MB (pe Windows XP). Oricum nu consumă 50 MB cum face Yahoo! Messenger aşa că nu ar trebui să fie o mare problemă. Real Dektop mai are un defect: este insistent. Este insistent în a-ţi cere să-l cumperi. Practic la fiecare 5 minute te vei trezi cu un balonaş care te va îmbie să deschizi portofelul şi să scoţi 18 Euro pentru spectaculosul desktop 3D. Dacă eşti încăpăţânat şi refuzi, se va închide singur după o singură.
Ridicaţi cortina
După cele câteva secunde de instalare, Real Dektop va porni imedit, impresionându-te cu frumuseţea 3D-ului său. Interfaţa este compusă din două elemente: picrogramele de pe desktop şi suprafaţa care le susţine. Atât suprafaţa, cât şi pictogramele oferă un nivel suficient de mare de configurabilitate. Pictogramele pot fi mărite, micşorate, rotite şi chiar ridicate. Toate aceste operaţiuni se fac pe baza unor comenzi date prin intermediul mouse-ului sau a tastaturii. Nu trebuie să-ţi faci griji că va trebui să citeşti vreun manual stufos de utilizare, pentru că Real Dektop te va întâmpina cu exact 8 tooltip-uri succinte în care îţi va explica cei mai importanţi paşi.
După ce vei depăşi scurta perioada de acomodare şi de testare a funcţiilor, vei dori bineînţeles să îl personalizezi. Real Dektop stă chiar bine din acest punct de vedere, permiţând configurarea mai multor aspecte. Se poate seta luminozitatea şi înclinarea umbrelor, se poate schimba unghiul de vizibilitate, se poate alege alt set de pictograme şi alte teme. Real Dektop dispune de 4 seturi de pictograme care imită diverse materiale, plus unul personalizabil: metal, lemn, geam şi ultraviolet. Temele la rândul lor sunt în număr de 8 şi influenţează suprafaţa plană.
Modificarea unghiului de vizibilitate poate crea probleme în sensul că, în unele cazuri, anumite zone ale suprafeţei plane ies din câmpul vizual. Dacă ai mutat din greşeală o pictogramă şi a ajuns în unghiul mort, va trebui să schimbi unghiul de vizibilitate pentru a o putea accesa. Pentru a crea un decor cât mai autentic, Real Dektop dispune şi de sunete care reflectă ciocnirile dintre pictograme, sau lovirea acestora de marginile suprafeţei.