Aplicaţii şi utilitare preinstalate
Acestea sunt organizate în 7 categorii, cele mai importante având shortcut în dock (bara de jos):
EasyInstall – instalarea de soft popular dintr-un clic
N-o lungesc. Ai pe desktop o icoană ce deschide o fereastră din care alegi ce ai vrea să instalezi ACUM, instant, dintr-un simplu clic. Opţiunile: gadgeturile, desktop-ul sau Pământul virtual de la Google, codecuri mai speciale pentru video, Azureus pentru descărcarea torentelor, Skype, Kompozer pentru creat pagini web, Wine pentru rularea unor programe de Windows sub Linux, driver pentru plăci video Nvidia, suport pentru redarea DVD-urilor şi altele.
Altele
Pe lângă versiunea foarte oficială DreamLinux 3.5 cu mediu grafic XFCE există şi una cu Gnome, dar de 1GB. Intră pe dreamlinuxforums.org pentru a pune întrebări, în caz că devii pasionat şi întâmpini dureri de cap. Fiind bazată pe Debian Linux, distribuţia DreamLinux are practic acces la circa 15.000 de pachete software (programe, drivere, codecuri etc.). Remastering uşor al distribuţiei: după ce ai făcut ajustări, instalări şi eşti foarte mulţumit de ceea ce ai obţinut poţi crea în trei paşi un CD personalizat cu varianta ta de DreamLinux; MkDistro EasyRemaster se numeşte opţiunea şi se află în meniul System.
Anumite detalii pentru utilizatorii de Windows
S-a lansat de curând o nouă versiune stabilă a DreamLinux, un sistem de operare de tip Linux născut şi crescut în Brazilia de o mână de pasionaţi de artă digitală. Uite de aceea, distribuţia aceasta este frumoasă precum Elena şi copiază pe lângă look multe dintre principiile Mac OS X. Şi, pentru că un CD te costă 50 de bani, pentru că DreamLinux 3.5 e free, pentru că te-a tentat întotdeauna soft-ul Apple, dar te-ai împiedicat de problema hardware, merită să citeşti mai departe.
Aşadar, cu DreamLinux 3.5 îţi poţi crea o bună idee despre Mac OS X, chiar pe PC, chiar pe unul cu numai 128MB RAM şi procesor echivalent Pentium 3 sau mai bun, chiar pe unul în care ţi s-a stricat hard disk-ul. Cum aşa? În primul rând deoarece rulează direct de pe CD fără vreo instalare, doar că aşa se mişcă mai greu şi setările ulterioare se pierd după restart. Deşi se poate instala pe hard, dacă ai un stick de memorie de minimum 1GB distribuţia încape şi aici, iar modificările sau programele instalate de tine se salvează automat (persistent changes – în termeni tehnici).
Instalarea
După ce descarci imaginea ISO de 700MB "DreamLinux 3.5 Desktop Edition XFCE CD", o arzi pe un CD. Fireşte, alegi opţiunea "burn ISO image" (nu "data disk") în softul de inscripţionare – recomand CDBurnerXP pentru Windows. Apoi, restartezi computerul cu discul în computer asigurându-te că poţi buta de pe CD. Din meniul ce ar trebui să apară, dai enter pe prima opţiune. Într-un minut, dacă toate-s "roz" te trezeşti cu un desktop de toată frumuseţea, similar Mac OS X. Vezi cum e cu meniurile, dacă ai sunet, dacă te poţi conecta la Internet – în dreapta pe bara de sus ai o iconiţă de conectare LAN sau wireless. Merge de-o instalare? (Notă: dacă ai laptop cuplat la monitor extern prin cine ştie ce adaptor DVI-VGA s-ar putea să fie necesară scoaterea cablului ca să nu se întâmple ciudăţenii).
Bun, pentru instalare ai mai multe icon-uri plasate pe desktop: DL Installer, Persistent Dream, OEM Install şi Live Dream. Prima opţiune e specializată pe instalarea pe hard disk. A doua instalează DreamLinux pe stick USB astfel încât setările pe care le vei face ulterior ori aplicaţiile pe care le vei adăuga să se păstreze. Live Dream instalează distribuţia tot pe stick de memorie, dar după shut down/restart vei observa că sistemul de operare e ca nou.
Domnia mea a instalat DreamLinux pe hard disk în prima fază. Utilitarul de instalare DL Installer te întâmpină cu o singură fereastră de completat (user name, admin şi parolele aferente, partiţionarea hard disk-ului şi alte vreo două detalii). Nu insist. Cunoscătorii se vor descurca, dar nu recomand începătorilor să se joace pe-aici că poate un entuziast îşi sterge tate datele de pe HDD prin partiţionarea incorectă – alte distribuţii Linux sunt mai prietenoase la acest capitol. Tocmai de aceea, scoate de la naftalină stick-ul ăla de cel puţin 1GB şi dă click pe iconul Persistent Dream, aşa cum am făcut şi eu. Fereastra de instalare te pune să selectezi stickul de memorie şi ce capacitate aloci pentru partiţia Dreamlinux (am ales 900 MB din care cam 700MB îi ocupă sistemul, restul de 200 rămâne pentru programe suplimentare), respectiv sursa instalării: CD, imagine ISO etc. Instalarea efectivă durează 5 minute pe stick, iar pe hard disk vreo 10 minute.
Hardware recunoscut
Adaptoarele integrate Bluetooth şi Wi-Fi Intel, funcţionale. Monitor extern LG 19 inci wide cu cablu VGA, dar conectat la laptop prin adaptor DVI – nerecunoscut şi generator de probleme. Monitor laptop de 1.280×800 de pixeli şi 12 inci recunoscut corect. Dintre butoanele de accesare rapidă a unor funcţii (reglare luminozitate, pornire/oprire wireless etc.) doar cele de volum n-au fost detectate. Audio: s-ar putea ca sunetul să fie puternic distorsionat; remedierea constă în micşorarea volumului "PCM" sub 60%, apoi devine lacrimă (clic pe difuzorul din bara de jos). Calculatorul de test: ultraportabilul Fujitsu Siemens Amilo PRO V3205 cu procesor Intel Core Duo 1,73GHz şi grafică Intel GMA seria 950.
Viteză, autonomie
Start-up-ul DreamLinux 3.5 ţine cam 30 secunde. Cu instalare pe hard disk, DreamLinux zboară (asta şi pentru că se foloseşte de aşa numitul swap, o partiţie suplimentară ce joacă rol de memorie RAM pentru aplicaţiile mai greaoaie). Pe flash USB se mişcă deasemenea bine, doar că ai de aşteptat niţel la deschiderea unei aplicaţii din suita OpenOffice. Autonomia pe laptop – sau ‘cum afectează acest soft bateria” – este similară cu cea sistemului de operare Windows XP, evident cam în aceleaşi condiţii de utilizare (multe şi diverse programe/accesorii pornite/utilizate concomitent).
Interfaţa
Foarte multe opţiuni de modificare a designului standard (vezi galeria oficială). Efectele grafice 3D (Compiz) sunt prezente, dar neactivate; le poţi activa din DCP Control Panel în speranţa că sunt compatibile cu placa video. Teme diverse, inclusiv care imită Windows Vista, cu ajutorul aplicaţiei Emerald (tot din Control Panel o porneşti/configurezi). Dintr-un clic, cu ajutorul utilitarului Easy Install, instalezi Google Gadgets pentru a mai împopoţona desktop-ul.
Internet şi multimedia
Pe versiunile anterioare nu prea mergea wireless-ul ori configurarea era complicată. Acum n-am ce reproşa, din două clickuri, unul pe iconiţa “Network” din bara de sus şi un click pe “connect” ai intrat în cealaltă lume. Legat de Youtube şi site-uri cu conţinut flash, pluginul necesar este preinstalat. Preinstalate sunt şi o mulţime de codecuri audio-video, aşa că vezi cam orice film AVI – MPEG, asculţi MP3 şi chiar piese în formatul proprietar Microsoft WMA fără chinuri. Totuşi, dacă dai peste formate încăpăţânate, soluţia supremă e să instalezi codecurile mai speciale via Easy Install.