FBI a reușit să deblocheze încă o dată un smartphone Apple. Acesta i-a aparținut unui bărbat care a ucis mai mulți oameni la baza militară Pensacola din Florida, transmite CNET.
Compania a refuzat să coopereze în acest caz, iar Departamentul Justiției (DOJ) din SUA a deschis o anchetă. FBI a deblocat două terminale iPhone folosind metoda. Acestea i-au aparținut lui Mohammed Saeed Alshamrani, care a ucis, pe 9 februarie 2019, trei marinari și a rănit opt persoane. Incidentul a fost catalogat ca fiind unul terorist.
Departamentul Justiției a anunțat că datele din telefoane au arătat legătura lui Alshamrani cu Al-Qaeda și au ajutat la organizarea de acțiuni contrateroriste în Yemen.
„Mulțumită efortului extraordinar depus de FBI – și nu datorită Apple – am reușit să deblocăm telefoanele lui Alshamrani”, a declarat William Barr, procurorul general al SUA. „Securitatea națională nu poate rămâne în mâinile marilor corporații”, a mai spus el, apoi a cerut modificări legislative care să oblige marile companii tehnologice să coopereze în astfel de cazuri.
Procesul dintre Microsoft și Departamentul Justiției
Marile companii din tehnologie duc de mai mulți ani un război cu guvernul SUA, care dorește acces la datele clienților. Un caz delicat a fost cel al Microsoft, care a fost chemată în instanță de DOJ.
Compania a refuzat în decembrie 2013 să ofere autorităților acces la emailurile unui suspect de trafic de droguri. Reprezentanții Microsoft au transmis că oficialii federali trebuie să obțină un ordin de la justiția din Irlanda, deoarece în țara respectivă se afla serverul care găzduiește emailurile suspectului.
Într-un final, Microsoft a trebuit să coopereze, deoarece legislația a fost schimbată în timp ce cazul se afla la Curtea Supremă.
Conflictele cu Microsoft și Apple reflectă rezistența companiilor la încercările statului de a avea acces la datele utilizatorilor.
Giganții din tehnologie au un argument solid în lupta lor cu autoritățile care doresc acces la date: dacă lasă portițe în platformele lor, care pot fi folosite de NSA și FBI, acestea pot fi exploatate foarte ușor de către hackeri.
„Dacă pui o cheie sub covor pentru polițiști, un hoț o poate găsi și el”, a declarat Tim Cook, directorul executiv al Apple. „Dacă infractorii cibernetici știu că este disponibilă o cheie undeva, nu se vor opri până nu o vor găsi”, a continuat el.
Foto: Shutterstock