Sharing detaliat
A doua metodă funcţionează parţial ca în Windows XP dar diferă totuşi în multe aspecte. Un click dreapta pe directorul cu pricina şi un click pe Share din meniul contextual vor deschide un Wizard care permite configurarea amănunţită a file sharing-ului. Ca alternativă, poţi să dai click dreapta pe director, să alegi Properties din meniul contextual şi să dai click pe butonul Share din tab-ul Sharing. Orice cale alegi, ajungi în acelaşi Wizard de file sharing.
Aici poţi, în căsuţa de sus, să alegi conturile celor care vrei să aibă acces la directorul respectiv. După ce selectezi contul şi apeşi butonul Add, aceştia vor apărea în lista de jos. A doua coloană din listă, cea care se numeşte Permission Level, îţi dă voie să stabileşti drepturile de acces pentru fiecare utilizator în parte. De exemplu, dacă selectezi Reader, utilizatorul respectiv are drept de citire pentru directorul partajat, în timp ce dacă alegi Co-owner utilizatorul va putea avea şi drepturi de modificare a fişierelor. Setările realizate se salvează prin apăsarea butonului Share.
Modificări, oprirea sharing-ului
Dacă te hotărăşti să renunţi la share-uirea unui director sau vrei să schimbi drepturile de acces acordate unui anumit utilizator, calea de urmat este aceeaşi: click dreapta pe director şi Share. Fereastra care se deschide îţi prezintă ambele opţiuni: dezactivarea sharing-ului (Stop sharing) sau schimbarea drepturilor (Change sharing permissions).
File sharing-ul este unul din exemplele care arată că Windows Vista are şi merite nu doar bug-uri şi incompatibilităţi. Noua formă a acestei funcţii aduce o oarecare simplificare a procesului de file sharing, fiind mai uşor de folosit de utilizatorii fără prea multe cunoştinţe în domeniu.
Windows Vista a fost atât de blamat încât, uneori, dacă stai să citeşti ce se scrie despre el, ai impresia că e un sistem de operare complet ratat. Şi nu e chiar aşa. Are probleme, unele dintre ele remediate odată cu SP1, dar are şi funcţii noi, interesante. Nu vreau să dezvolt, din nou, întreaga filosofie legată de cât de bun sau de rău e Windows Vista. Vreau doar să tratez noile modalităţi de FileSharing.
Windows Vista oferă două opţiuni prin care se poate realiza file sharing într-o reţea. Prima şi cea mai simplă este reprezentată de directorul Public. A doua este opţiunea standard, cunoscută şi din Windows XP, dar cu anumite modificări care o fac mai uşor de folosit.
Public Folders
Prima metodă de care spuneam este şi cea mai la îndemână. Windows Vista include un director standard numit Public. În cadrul acestuia se găsesc alte câteva subdirectoare: Public Documents, Public Downloads, Public Music, Public Pictures, Public Videos şi Recorded TV. În mod implicit, directorul Public este partajat în reţea cu toate subdirectoarele sale şi fişierele conţinute de acestea. Orice utilizator din reţea are acces la aceste directoare.
File Sharing-ul în acest caz este cât se poate de simplu. Dacă vrei să dai share la un film sau o melodie în reţea nu trebuie decât să pui fişierul respectiv, prin drag&drop, într-unul din directoarele publice.
Opţiunile legate de directorul Public se regăsesc în Control Panel – Network and Internet – Network and Sharing Center. Aici există 3 opţiuni legate de acesta: prima permite oricui să vadă şi să copieze fişierele, a două permite şi modificarea acestora, iar a treia blochează accesul.