Titlul de cel mai bun manager de download îi revine programului numit chiar Free Download Manager. Această aplicaţie are tendinţa de a evolua într-un manager de download universal, pentru toate tipurile de protocoale. În afară de download-ul accelerat (pe segmente) de pe serverele site-urilor Web, Free Download Manager oferă suport pentru BitTorrent şi poate descărca secvenţele video de pe site-uri gen YouTube sau Google Video. În afară de acestea, Free Download Manager poate relua transferurile întrerupte (cu condiţia ca şi serverul să suporte resume), permite setarea vitezei de download pentru optimizarea traficului şi dispune şi de o versiune portabilă ce poate fi folosită direct de pestick-ul USB.
Fanii Firefox au la dispoziţie mai multe extensii cu funcţie de download manager. Poate cea mai bună dintre acestea este DownThemAll. Pe lângă funcţiile obişnuite pentru un manager de download, DownThemAll dispune de un foarte bun modul de filtrare a fişierelor în funcţie de extensie. Cu ajutorul acestui filtru, utilizatorii de Firefox pot descărca de exemplu, toate imaginile, sunetele sau PDF-urile dintr-o anumită pagină, printr-un singur click.
FTP-ul, chiar dacă nu se mai bucură de aceeaşi popularitate în cadrul transferului de fişiere ca în urmă cu câţiva ani, rămâne un protocol indispensabil în anumite cazuri. De aici şi nevoia unui client FTP cât mai bun şi, bineînţeles, gratuit. Aici ai de ales între FileZilla şi SmartFTP. Ambele sunt gratuite şi ambele sunt clienţi FTP foarte buni. FileZila este preferat de utilizatorii avansaţi datorită opţiunilor avansate, pe când SmartFTP se poate lăuda cu o interfaţă mai modernă şi mai accesibilă utilizatorilor începători.
În ceea ce priveşte clienţii de BitTorrent, utilizatorul are de ales dintr-o gamă bogată de aplicaţii, toate gratuite. Însă dintre acestea se remarcă uTorrent. Este un client de dimensiuni mici care oferă toate facilităţile necesare.
Se poate face limitare pentru fiecare torrent în parte atât pentru download, cât şi pentru upload, se poate face download selectiv doar pentru unele fişiere din torrent, se poate iniţia automat descărcarea unui torrent prin intermediul fluxurilor RSS şi mai ales se poate controla programul de la orice calculator conectat la Internet prin intermediul unui mic utilitar şi cu condiţia unei conexiuni directe la Internet.
Evident că acestea nu sunt singurele aplicaţii gratuite din categoria Internet. Sunt doar cele pe care noi le considerăm cele mai bune pe segmentul din care fac parte. Următorul articol din seria programelor freeware va avea în vedere utilitarele de sistem şi soluţiile de securitate gratuite.
Freeware este un cuvânt magic. Este cuvântul care atrage atenţia şi face trafic. Toată lumea vrea ceva gratuit, orice. Numai că noi suntem ceva mai selectivi şi nu vrem chiar orice. Vrem programe gratuite sau freeware software cum mai este numit acest domeniu. Spre deosebire de alte domenii, în care lucrurile gratuite sunt de obicei proaste, programele gratuite sunt suficient de bune pentru a ne scuti să dăm bani pe aplicaţii similare. Există chiar cazuri în care programele gratuite sunt mult mai bune decât alternativele lor pe bani. Şi asta pentru că pasiunea este o forţă de creaţie mai bună chiar decât imboldul material.
Aceasta este săptămâna Freeware pe go4it.ro! Revino în fiecare zi de luni până vineri pentru a vedea care sunt cele mai bune aplicaţii gratuite din cele mai importante domenii: Internet, securitate, utilitare de sistem, multimedia şi office. Articolele din această săptămână nu au pretenţia de a fi analize în amănunt ale fiecărui program, ci doar de a prezenta cele mai bune programe gratuite din categoriile din care fac parte. Articolul de azi are în vedere programele gratuite (şiOpenSource) pentru Internet.
Fără a urmării o ordine anume în prezentarea programelor o să încep cu clienţii RSS pentru simplul motiv că sunt un fan al acestei tehnologii. Pentru cei nefamiliarizaţi cu RSS-ul, trebuie spus că prin intermediul acestuia poţi primi în timp real cele mai noi subiecte publicate pe site-urile şi blogurile favorite. De exemplu, pentru a primi instant ştirile şi articolele de pe go4it.ro poţi folosi link-urile de pe această pagină.
În altă ordine de idei, cel mai bun client RSS este FeedDemon. Nu există nicio urmă de îndoială în acest sens, iar cei care se îndoiesc de această afirmaţie se pot convinge singuri. Până nu cu mult timp în urmă FeedDemon era un program comercial. Însă compania producătoare, constrânsă de concurenţa acerbă din partea clienţilor RSS online, a decis că este mai bine să-l ofere gratuit. FeedDemon este un client RSS aproape complet. Are o interfaţă plăcută, este uşor de folosit chiar şi de utilizatorii începători în ale RSS-ului şi oferă o listă bogată de facilităţi de la configurarea amănunţită a fiecărui flux în parte, la citirea offline a subiectelor şi sincronizarea între mai multe instanţe ale aceluiaşi program instalat pe mai multe calculatoare. Mai multe informaţii despre FeedDemon poţi afla din articolul dedicat acestui program.
O alternativă interesantă la FeedDemon este Feedreader. Spre deosebire de FeedDemon, acesta permite organizarea feed-urile în taguri şi poate combina mai multe feed-uri într-unul singur.
La capitolul browsere Web nu este nicio surpriză. Firefox şi Opera sunt cele mai bune alternative la Internet Explorer. Însă în cazul ca browserelor Web, ca şi în cazul clienţilor de e-mail, nu se poate vorbi de alternative gratuite la programe comerciale. Internet Explorer este inclus în sistemul de operare, nu se poate spune că utilizatorul plăteşte suplimentar pentru el. Cel mai importantatu al lui Firefox îl constituie addon-urile şi faptul că prin intermediul acestora utilizatorul îşi poate adăuga la browser funcţiile de care are nevoie.
De cealaltă parte, Opera, chiar dacă nu este la fel de popular ca Firefox şi nu are nici pe departe cota de piaţă a lui Internet Explorer, este browser-ul care a inventat multe dintre funcţiile pe care se bazează în prezent atât Firefox, cât şi Internet Explorer. Opera a fost primul browser cu tab-uri, a fost primul care a avut căsuţă de căutare şi a fost tot primul care a integrat mouse gestures (facilitate care în Firefox şi Internet Explorer poate fi adăugată doar prin intermediul extensiilor).
În ceea ce priveşte clienţii de e-mail, părerile sunt împărţite, nu există un lider autoritar. Favoritul meu este Thunderbird, client dezvoltat de Mozilla. Ca atuuri aş aminti suportul pentru extensii, posibilitatea etichetării e-mail-urilor, salvarea căutărilor şi eficientele filtreantispam şi antiphishing.