Apple a vorbit în prezentarea iOS 14 despre niște funcții importante, care modifică semnificativ interfața iPhone-urilor. Totuși, există și câteva lucruri mai puțin evidente în noul sistem de operare mobil. Apple a adăugat niște funcții extrem de utile, pe care nu le promovează deloc. Din fericire, cei care au instalat deja versiunea beta pe dispozitivele lor, au început să le descopere și să demonstreze cât de utile sunt. Iată trei funcții ascunse din iOS 14 care ar putea schimba modul în care unii utilizatori își folosesc iPhone-urile.
Back Tap este o nouă funcție în iOS 14 integrată la categoria Accesibilitate. Fiind o funcție de acest gen, aceasta trebuie activată din meniul dedicat, care este deja destul de stufos. Astfel, ai putea să nu descoperi atât de ușor noua capabilitate.
Această noul funcție este realizată în special persoanelor cu dizabilități, care ar putea prefera să seteze scurtături prin atingeri către anumite părți ale sistemului de operare sau chiar funcții complexe. Din fericire, această capabilitate poate fi folosită de către oricine.
Double tap the back of the iPhone to launch Google Assistant? Yes please. #iOS14 pic.twitter.com/FeKOlD0WL5
— patrick. (@imPatrickT) June 23, 2020
Poți seta două scurtături prin Back Tap: la două atingeri sau la trei atingeri. Astfel, poți accesa mai ușor App Switcher, sau poți activa Reachability, care îți coboară partea de jos a ecranului într-o zonă mai accesibilă. Poți chema setările rapide din Control Center sau poți face multe altele. Totuși, Back Tap este foarte util în special în combinație cu Shortcuts.
Shortcuts a fost integrat în iOS încă din iOS 12 și oferă acces la automatizări din diverse aplicații care oferă suport pentru asta. Astfel, pentru prima dată, vei putea accesa un alt asistent decât Siri printr-o scurtătură hardware, și nu una software. Setând o scurtătură către Google Assistant printr aplicația Shortcuts, poți apoi să o asignezi de exemplu pe gestul de două atingeri pe spatele telefonului. Sau trei atingeri. Această funcție deschide Există multe posibilități în iOS 14.
Capabilitatea Sound Recognition este de asemenea o funcție de accesibilitate. Aceasta poate scana permanent după diverse sunete din mai multe categorii. Astfel, telefonul poate să ofere o notificare atunci când aude diverse alarme, animale, anumite sunete casnice sau persoane.
În general, această funcție ar fi utilă cuiva care are probleme de auz, însă poți folosi Sound Recognition și pentru a fi atenționat că se întâmplă ceva în jurul tău atunci când ai căști pe urechi, de exemplu.
Pentru alarme poate recunoaște alarme de foc, sirene sau alarme de fum, poate recunoaște sunete de pisică și de câine și diverse sunete casnice precum soneria de la ușă, apă care curge, un claxon de mașină sau chiar dacă bate cineva la ușă. De asemenea, poate să recunoască sunete de copii care plâng și sunete de ceartă. Poți selecta manual fiecare sunet în parte pentru care telefonul să trimită o notificare atunci când îl detectează.
Aplicația Find My este extrem de utilă pentru utilizatorii de produse Apple. Aceasta monitorizează permanent geolocația dispozitivelor și accesoriilor lor, precum AirPods. Dacă pierzi telefonul sau căștile, ultima locație cunoscută rămâne marcată pe hartă. De asemenea, dispozitivele cu GPS încorporat pot fi urmărite în timp real. Nu în ultimul rând, chiar și fără o conexiune la internet, dispozitivele comunică cu alte dispozitive Apple prin Wi-Fi și Bluetooth pentru a marca geolocația pe hartă.
Astfel, faptul că Find My va primi funcții noi în iOS 14 sub forma compatibilității și cu alte dispozitive și accesorii nu poate decât să fie o veste bună. Apple deschide standardul de monitorizare și localizare al dispozitivelor. Astfel, alte companii vor putea dezvolta accesorii și dispozitive care vor putea fi găsite prin intermediul aplicației Find My. Orice tip de dispozitiv cu un astfel de sistem de urmărire va putea fi găsit, indiferent dacă are sau nu acces la internet, întrucât fiecare dispozitiv Apple din jurul lui va transmite automat locația sa către iCloud.
Acestea sunt doar câteva dintre noile capabilități din iOS 14 pe care Apple nu le-a prezentat pe scenă. Desigur, sistemul de operare ascunde și alte surprize, dar va mai dura o perioadă până când acestea vor fi descoperite. De altfel, nici măcar nu știm dacă toate funcțiile din iOS 14 sunt prezente încă în beta-ul pentru dezvoltatori. Este posibil ca funcții noi să fie adăugate pe parcurs în anticiparea lansării din această toamnă.
surse: The Verge, Slashgear, Phone Arena