iOS 15 este compatibil cu o plajă largă de dispozitive, de la iPhone 6S, lansat în septembrie 2015, la cele mai recente modele din seria iPhone 12. Totuși, nu toate telefoanele primesc toate capabilitățile noi pe care Apple le-a prezentat la WWDC 21 pentru noul sistem de operare. Anumite modele vor primi doar câteva noutăți, modificările de interfață și o parte din funcționalitatea noilor aplicații Apple actualizate.
Capabilitățile noi care țin de procesare AI, sau necesită cipuri grafice mai performante, nu vor rula decât pe modelele mai noi. Astfel, unele funcții legate de Siri, redarea sau înregistrarea de sunet procesat sau apeluri video prin FaceTime vor fi disponibile doar pe ultimele câteva generații de iPhone, anunță Gizmodo.
Aplicația de apeluri video nativă din iOS, iPadOS și macOS, FaceTime, primește câteva funcții noi, printre care posibilitatea de integrare cu aplicații de calendar, cât și accesul din browser, pentru sisteme de operare alternative, precum Android sau Windows. Totuși, funcțiile de top vor fi disponibile doar pe dispozitive Apple, care dețin hardware-ul necesar.
Una dintre aceste capabilități este Portrait Mode, capabilitatea care separă subiectul de fundal și adaugă un efect de blur în jurul persoanei. Această capabilitate va fi disponibilă doar pe dispozitivele care dețin hardware-ul Face ID. De asemenea, Spatial Audio, adică redarea sunetului din direcția în care este afișat pe ecran, nu va funcționa decât pe modele mai noi, care permit folosirea acestei funcții.
Serviciile Apple Maps sunt constant îmbunătățite, însă rămân în continuare cu mult în urma alternativelor de la Google și alte companii concurente. Apple va implementa un mod de navigație cu AR pentru Apple Maps, însă acesta va fi disponibil doar pe modele mai noi de dispozitive. De asemenea, pentru a putea folosi modul de afișare similar cu Google Earth, care redă întreaga planetă în 3D, vei avea nevoie de un iPhone cu procesor Apple A12, adică de la generația XR/XS la variantele mai noi, precum iPhone 11 și iPhone 12.
Noile detalii 3D de pe hărți, precum clădirile și atracțiile turistice vor fi de asemenea limitate pe modele mai noi de smartphone-uri.
În cazul cheilor digitale, Apple limitează această funcție la dispozitivele care dețin hardware-ul necesar. Nu este nevoie doar de NFC, pe care îl integrează toate modelele iPhone de la 6 și până în prezent, ci și un senzor UWB (ultra wide-band), care detectează proximitatea de alte dispozitive. Astfel, din nou, doar telefoanele iPhone XS/XR sau mai noi vor putea folosi această capabilitate.
Când vine vorba despre capabilități AI, Apple va permite doar dispozitivelor echipate cu chipset A12 Bionic sau mai nou să le acceseze. Astfel, iPhone X sau 8 și modele mai vechi nu vor putea să folosească noile funcții Live Text, care recunosc textul din fotografii. De asemenea, funcțiile de recunoaștere a elementelor din fotografii, precum rase de câini, sau diverse obiecte (în stilul Google Lens), nu vor funcționa decât pe ultimele trei generații de iPhone de pe piață.
Același lucru se întâmplă și cu Siri. Asistentul virtual nu va putea rula local, adică fără internet, decât pe dispozitive cu procesor A12 sau mai nou. Tot la capitolul Siri vin și noile funcții de personalizare a asistentului și posibilitatea de a dicta text fără să fii conectat la serverele Apple.
O limitare ciudată este însă cea care nu te lasă să faci zoom dacă înregistrezi folosind capabilitatea QuickTake, care implică ținerea apăsată a butonului de captură în modul foto. De asemenea, efectele de vreme 3D din noua aplicație de vreme, nu vor apărea pe dispozitive mai vechi.
Și capabilitățile de „sănătate” rămân în urmă pe modele mai vechi de iPhone 8. Cei care vor să măsoare cât de „drept” merg, cu ajutorul senzorilor din iPhone, nu vor putea face asta pe iPhone 7 sau 6S.
Există însă o funcție care va lipsi doar de pe iPhone 6S, întrucât de la iPhone 7 toate modelele sunt compatibile: Dolby Atmos și efectele de sunet 3D atunci când folosești AirPods Pro sau AirPods Max.