Veste bună pentru gameri: Windows 11 23H2 aduce optimizări de performanță pentru procesoarele AMD Ryzen

28.08.2024
Veste bună pentru gameri: Windows 11 23H2 aduce optimizări de performanță pentru procesoarele AMD Ryzen

Recent, utilizatorii de procesoare AMD Ryzen au primit o veste excelentă: o actualizare de sistem care promite să le îmbunătățească semnificativ experiența de gaming.

AMD a anunțat săptămâna trecută că lucrează în strânsă colaborare cu Microsoft pentru a optimiza performanța procesoarelor Ryzen din generațiile Zen 4 și Zen 5, inclusiv 7800X3D.

Colaborarea AMD cu Microsoft: Rezultate

Inițial, fericitul eveniment era planificat pentru viitoarea versiune majoră Windows 11 24H2. Intre timp, compania a decis să o introduca mai devreme, oferind-o utilizatorilor actuali ai 23H2.

Pe numele ei KB5041587, aceasta poate fi găsită în secțiunea Windows Update > Opțiuni avansate > Actualizări opționale.

Conform AMD, îmbunătățirile de performanță ar trebui să fie similare atât pentru vechea versiune, cât și pentru cea viitoare.

Crestere semnificativa a performantei in jocuri

Primele teste realizate de Hardware Unboxed de pe YouTube pe cau arătat o creștere medie de 10% a performanței în diverse jocuri rulate la rezoluția 1080p pe un procesor mai vechi, Ryzen 7700X.

Pe Ryzen 9700X,  el a constatat o îmbunătățire medie de 11% în aceleași teste.

Care este motivul

Optimizarea se concentrează pe îmbunătățirea codului de predicție a ramificațiilor specific AMD în Windows 11.

Acest lucru explică de ce rezultatele inițiale ale benchmark-urilor pentru cele mai noi procesoare Zen 5 de la AMD nu au fost la fel de impresionante pe cât se aștepta.

Nu va grabiti sa instalati versiunea preview

Deși actualizarea este disponibilă acum, ea rămâne în stadiul de „preview”. Acest lucru înseamnă că ar mai fi ceva detalii de rafinat.

Utilizatorii nu trebuie să se grăbească să instaleze respectiva versiune: KB5041587 va deveni parte din cea cumulativă care va fi lansată în mai puțin de două săptămâni.

Intel inca asteapta

Un aspect interesant este că aceste optimizări par să fie specifice procesoarelor AMD Ryzen. Testele preliminare sugerează că procesoarele Intel nu vor beneficia de aceste îmbunătățiri.

Imbunătățirile de performanță pot varia considerabil. Unele jocuri ar putea vedea creșteri de performanță de până la 20% sau chiar mai mult, în timp ce altele ar putea experimenta creșteri mai modeste.

Rămâne de văzut cum va influența această optimizare peisajul competitiv al procesoarelor pentru gaming și cum va răspunde rivalul Intel.

Sursa: TechRadar

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult