Alături de Android 12, Google a mai făcut un anunț important în cadrul evenimentului Google I/O de aseară. Compania a reconfirmat suportul pe care îl va oferi sistemului de operare Wear OS, cel dedicat pentru ceasuri inteligente, care a părut că este puțin cam ignorat în ultimii câțiva ani. Pentru a întări această promisiune, Google a anunțat că Samsung va fi un partener important pentru companie pe această piață, confirmând că următoarele ceasuri Galaxy vor fi echipate cu Wear OS. De asemenea, următorul ceas de la Fitbit, compania pe care Google a cumpărat-o de curând, se va concentra pe dezvoltarea de ceasuri cu Wear OS în viitor.
Se pare că Samsung nu este doar un partener hardware, care va lansa ceasuri cu Wear OS, ci este contribuitor la dezvoltarea acestei platforme. Practic, noul Wear OS va combina vechea versiune a software-ului Google pentru ceasuri cu cele mai bune elemente din Tizen, sistemul de operare folosit de către Samsung pe ceasurile sale Galaxy din prezent. Rezultatul ar trebui să fie o platformă mult mai robustă, care să ofere acces rapid la toate funcțiile, folosind o interfață rapidă și intuitivă.
De altfel, și Fitbit va avea o contribuție importantă la această platformă. Google va implementa funcțiile de monitorizare a sănătății și activității sportive dezvoltate de Fitbit în noul Wear OS.
Google a promis că noile dispozitive cu Wear OS vor fi putea oferi autonomie mai bună și acces la mai multe aplicații, cât și o performanță crescută. De exemplu, aplicațiile vor porni cu 30% mai repede, iar funcții precum monitorizarea somnului sau senzorul de puls vor consuma mai puțină baterie. De asemenea, platforma Wear OS va fi unificată cu Android, dezvoltarea de aplicații fiind astfel mai simplă.
Vestea că Wear OS va primi o nouă „viață” a fost punctată și de confirmarea lansării aplicației YouTube Music pe această platformă, după ce Google a lăsat ceasurile fără o aplicație de redare de muzică stocată local atunci când a închis Google Music. Totodată, și Spotify vine pe Wear OS, cu posibilitatea de a descărca muzică și podcast-uri pentru a fi redate local.
Desigur, Wear OS va rămâne o platformă deschisă, deci cei care doresc să implementeze acest software pe dispozitivele lor nu vor fi limitați de interfața dezvoltată de Google, putând aplica propriul skin deasupra.
Ce se întâmplă însă cu dispozitivele Samsung cu Tizen? Ei bine, acestea vor rămâne pe acest sistem de operare. Doar noile ceasuri Samsung vor primi Wear OS din fabrică, dar Samsung promite că nu va abandona complet această platformă. Compania sud coreeană anunță utilizatorii că le va oferi actualizări software pentru trei ani de la lansarea fiecărui model de ceas în parte.
Nu este însă clar ce se va întâmpla cu dispozitivele de la Fitbit deja lansate. Software-ul era deja cea mai mare problemă a acestor dispozitive, iar compania obișnuia să nu ofere actualizări de software pe termen foarte lung pentru ceasuri precum Versa.
surse: Slashgear, Android Authority, The Verge