Următoarea versiune a browser-ului Google Chrome va implementa o opţiune interesantă care le va oferi o mână suplimentară de ajutor dezvoltatorilor software care vor să-şi transforme site-urile în aplicaţii Web complexe: un sistem de notificări Push care este activ în permanenţă. Această facilitate nu este însă singura noutate interesantă din Chrome 42 Beta, browser-ul urmând să beneficieze şi de un mod mai bun pentru adăugarea scurtăturilor pe desktopul Android şi compatibilitate mai bună cu unele tehnologii Web noi.
Cea mai interesantă noutate este, fără îndoială, posibilitatea de recepţionare a unor mesaje Push în Google Chrome chiar şi atunci când pagina care le trimite este închisă. Acest sistem foloseşte vechiul Notification API, care este folosit de aproape doi ani pentru afişarea unor notificări bogate din punct de vedere grafic, şi noul Push API, care permite crearea unei legături permanente între server şi client.
Sistemul le permite dezvoltatorilor să insereze în paginile site-urilor un fragment special de cod software numit Service Worker, acesta urmând să fie rulat local chiar şi atunci când pagina de origine este închisă. Intermediată de către serviciul Google Cloud Messaging, această legătură va permite transmiterea unor notificări Push asemănătoare celor văzute pe platformele mobile, iar aceşti Service Workers vor putea fi folosiţi si pentru alte activităţi, cum ar fi de pildă sincronizarea în fundal sau geofencing-ul.
Cea de-a doua noutate vizează doar versiunea pentru Android a browser-ului Chrome 42. Opţiunea de salvare a unei scurtături Web în Home Screen va fi completată de un mesaj care îi va înştiinţa pe utilizatori de această posibilitate, însă acesta va fi afişat doar în cazul site-urilor care îndeplinesc standardele de calitate impuse de Google. Dezvoltatorii Web trebuie să-şi împacheteze site-ul sub forma unei aplicaţii Web care respectă Web App Manifest, să folosească HTTPS şi să ofere facilităţi minime de funcţionare offline.
Pe lângă aceste două noutăţi, Google Chrome 42 Beta oferă un nou Fetch API, care înlocuieşte vechea metodă XMLHttpRequest pentru actualizarea asincronă a unei pagini fără reîmprospătare completă, si îmbunătăţeşte compatibilitatea cu WebAudio API şi clasele JavaScript ES6.
Chrome 42 a promovat ieri în etapa de dezvoltare Beta, toate aceste noutăţi urmând să fie disponibile în codul final peste şase săptămâni, conform clasicului ciclu de dezvoltare Google.