Vestea bună e că Google Chrome devine practic imun la atacuri informatice side-channel, categoria în care se încadrează temutele exploit-uri Spectre şi Meldown. Dezavantajul este că performanţele mai scad puţin, iar consumul de memorie RAM creşte sesizabil.
Renumit deja pentru capacitatea de a „devora” cantităţi impresionante de memorie RAM, direct proporţional cu numărul de tab-uri deschise, Google Chrome devine şi mai agresiv în această privinţă. Numită Site Iosolation, o nouă funcţie de securitate disponibilă începând cu versiunea Chrome 68 plasează fiecare tab şi proces asociat în partiţii separate de memorie RAM, făcând imposibilă folosirea unei extensii sau script infectat pentru a intercepta date sensibile gestionate de browserul Chrome.
Potrivit Google, activarea funcţiei Site Isolaţion va creşte consumul de memorie RAM cu 10%-13% peste nivelul actual. Acest compromis rezultă din faptul că anumite procese de sistem, care în prezent gestionează una sau mai multe pagini deschise, vor trebui duplicate pentru fiecare Tab şi fereastră pop-up suplimentară. Modul de operare pune ceva presiune şi pe procesorul de sistem, care va avea mai mult de lucrul cu procesele Chrome aflate în derulare.
Google „ameninţă” şi şi cu alte verificări de securitate suplimentare, rămase de implementat în viitorul apropiat, cum ar fi măsuri de siguranţă pentru eventualitatea în care este detectată compromiterea unuia dintre sistemele de securitate prezente în browser.
Tehnologia Site Isolation va fi disponibilă şi în versiunea Chrome 68 pentru dispozitive cu Android, însă la stadiu experimental, putând fi activată prin bifarea opţiunii cu acelaşi nume la secţiunea about://flags.