La fel ca Internet Explorer în vremurile sale „de glorie”, Google Chrome a căzut victimă propriului succes, toată lumea, de la studenți plictisiți și până la grupări de hackeri susținute cu resurse practic nelimitate de guvernele lumii, căutând vulnerabilități gata de exploatat în atacuri informatice la scară largă.
Potrivit raportului publicat de Atlas VPN, Google Chrome conduce detașat în topul web browserelor cu cele mai multe vulnerabilități, nu mai puțin de 303 exploit-uri fiind descoperite doar în acest an.
Deși folosește propriul motor de randare web (Gecko), iar numărul incomparabil mai mic de utilizatori îl fac mai puțin atractiv pentru grupările de hackeri, Mozilla Firefox ocupă un nedorit loc secund în acest top, cu nu mai puțin de 117 vulnerabilități nou descoperite în 2022.
Probabil, tras în jos de motorul chromium pe care îl împarte cu rivalul Chrome, browserul Edge intră pe locul trei cu 103 vulnerabilități descoperite. Totuși, ar trebui apreciată reușita celor de la Microsoft, care au reușit să țină browserul preinstalat pe toate PC-urile Windows de trei ori mai sigur decât soluția oferită de Google.
Beneficiind în mod direct de securitatea nativă a platformei iOS/Mac OS, Apple safari ocupă un confortabil loc 4, cu 26 vulnerabilități descoperite.
Apărând ca o surpriză totală, browserul Opera pare alegerea ideală pentru web browsing în deplină siguranță, cu zero vulnerabilități confirmate în anul 2022. Totuși, această reușită ar putea avea o explicație banală, anume că Opera este complet „neapetisant” pentru hackerii descurajați de numărul foarte mic de utilizatori pe care i-ar putea viza cu exploit-urile descoperite.
Totuși, în ciuda numeroaselor vulnerabilități descoperite, în practică situația nu arată deloc rău pentru browserul Chrome, Google intervenind de fiecare dată cu promptitudine pentru închiderea acestora, distribuind actualizările relevante.