Google elimină aplicațiile Kaspersky din Play Store: Ce trebuie să știe utilizatorii Android

07.10.2024
Google elimină aplicațiile Kaspersky din Play Store: Ce trebuie să știe utilizatorii Android

Google a luat hotărârea să scape de toate aplicațiile Kaspersky din magazinul său oficial Play Store. Acest lucru este încă o lovitură pentru providerul rus de soluții de securitate cibernetică.

Decizia luată recent de compania americană afectează, pe lângă Kaspersky Endpoint Security, și produse ca VPN & Antivirus by Kaspersky.

Astfel, milioane de utilizatori din State, dar și din Europa, vor trebui să caute soluții alternative de protecție pentru dispozitivele lor cu Android la bord.

De ce a luat Google această decizie

Noile restricții impuse de Departamentul de Comerț al Statelor Unite sunt motivul principal pentru care respectivele aplicații au fost eliminate de către Google.

Aceste măsuri fac parte dintr-o serie mai largă de sancțiuni împotriva companiei rusești, considerată un potențial risc pentru securitatea națională americană.

Ce înseamnă asta pentru utilizatori

Printre altele, nu vor mai primi actualizări pentru aplicațiile pe care le-au instalat deja și nu vor mai putea descărca aplicațiile Kaspersky din Google Play Store.

Asta pe lângă faptul că vor trebui, cum am menționat mai sus, să caute surse alternative de protecție.

Alternative disponibile

Într-o postare pe forumul oficial al companiei, Kaspersky a confirmat că investighează motivul dispariției aplicațiilor sale din magazinul Google Play și că lucrează pentru a găsi soluții.

În absența aplicațiilor din Google Play, providerul le-a sugerat utilizatorilor să își descarce produsele de securitate din alte magazine de aplicații, precum: Xiaomi GetApps, Galaxy Store sau Huawei AppGallery.

Alte două soluții ar fi folosirea ghidurilor detaliate de instalare de pe pagina lor de suport și descărcarea fișierelor .apk direct de pe site-ul lor oficial.

Controverse recente

Această situație vine după o serie de evenimente controversate în care personajul principal a fost Kaspersky.

De exemplu, luna trecută compania a înlocuit – fără să anunțe – software-ul antivirus al clienților din State cu soluția UltraAV. În august anul acesta, Kaspersky a închis operațiunile din SUA.

Nu în ultimul rând, guvernul SUA a luat decizia de a plasa providerul pe ceva ce se numește „Lista Entităților”, care conține companii considerate risc pentru securitatea națională.

Pozițiile oficiale ale celor două companii

Reprezentanții companiei americane au confirmat că decizia este direct legată de restricțiile impuse de autoritățile americane.

În același timp, Kaspersky susține că situația este temporară și investighează circumstanțele, deși experții în domeniu consideră că această perspectivă este mai degrabă optimistă.

Sursa: Bleeping Computer

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult