Google oferă funcții noi pentru sistemul de operare Android. Versiunea 15, gata de lansare

04.09.2024
Google oferă funcții noi pentru sistemul de operare Android. Versiunea 15, gata de lansare
Foto: Google

Google a anunțat că va lansa o serie de funcții noi pentru dispozitivele bazate pe sistemul de operare Android, iar acestea nu vor fi limitate doar la telefoanele Pixel (cum se întâmpla în trecut). Mai mult, Google va aduce și o opțiune foarte cerută pe Wear OS, sistemul de operare utilizat de ceasurile inteligente ale companiei, dar și de dispozitivele similare de la Samsung, OnePlus și mulți alții.

O primă astfel de noutate va fi TalkBack, funcția caracteristică sistemului de operare Android care este capabilă să citească cu voce tare elementele afișate pe ecranul telefonului (sau al tabletei). Acesta va face uz de tehnologia AI Gemini pe „dispozitivele compatibile” pentru a reda descrieri detaliate ale imaginilor, indiferent dacă aveți afișate fotografii din propria galerie, realizate cu acel telefon, imagini incluse primite prin aplicațiile de mesagerie sau regăsite pe rețelele de socializare.

Apoi, funcția Circle to Search, care a debutat în prima parte a acestui an, ca parte a Galaxy AI pe seria de flagship-uri Samsung Galaxy S24, va primi un update important, despre care am discutat deja: abilitatea de a identifica ce melodie este redată în proximitatea telefonului. Această funcție ar trebui să recunoască inclusiv muzica fredonată de utilizator și nu doar înregistrările oficiale.

Nu în ultimul rând, paginile afișate în browser-ul Chrome pot fi acum “citite” către utilizatori. Veți putea alege viteza narației, precum în cazul redării de podcast-uri, precum și tipul de voce sau limba în care va fi reprodusă narația.

Mai puțin important momentan pentru utilizatorii de la noi din țară, sistemul Android Earthquake Alerts System va deveni funcțional în toate statele americane și în alte șase regiuni de pe glob, folosind informații legate de detectarea cutremurelor adunate de la utilizatori pentru a livra mesaje de avertizare cu secunde bune înainte de pornirea unui seism. Sistemul va oferi instrucțiuni și despre procedurile care ar trebui urmate după finalizarea unui cutremur.

Cat despre funcția pregătita pentru ceasurile inteligente bazate pe Wear OS, este vorba despre utilizarea offline a hărților prin intermediul aplicației Google Maps, despre care am mai vorbit.

Android 15 a fost finalizat, sosește în curând

De asemenea, după luni de zile de testare prin intermediul versiunilor preview și beta, Android 15 este gata, versiunea finală și stabilă a sistemului de operare fiind pregătită pentru lansare.

Google a actualizate deja Android Open Source Project (AOSP) cu codul sursă din Android 15, însă update-urile Android 15 pentru telefoanele aflate deja pe piață nu sunt încă pregătite, nici măcar cele pentru gama de produse Pixel.

Conform companiei, update-ul Android 15 va fi disponibil pentru dispozitivele Pixel în următoarele săptămâni. De asemenea, Google promite că Android 15 va sosi pe telefoanele de la producători precum Samsung, Motorola, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sony sau Xiaomi în următoarele luni.

Sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult