Compania Google a fost acuzată în repetate rânduri că este prea îngăduitoare cu producătorii de aplicaţii Android, această toleranţă permiţând apariţia în cadrul magazinului Google Play a unor produse software de proastă calitate, înşelătoare sau de-a dreptul periculoase. Compania a implementat câteva măsuri de protecţie automatizate, fără prea mult succes însă, şi a adoptat într-un final metoda verificării manuale pe care rivalul Apple a folosit-o dintotdeauna.
Apple a folosit de la bun început un proces riguros de verificare manuală a aplicaţiilor publicate în App Store, compania încercând să ofere un magazin digital care să nu conţină produse periculoase sau contrare politicilor sale. Metodele de verificare nu au fost întotdeauna eficiente, angajaţii companiei validând uneori aplicaţii care nu ar fi trebuit să existe sau blocând alteori produse inofensive în mod nejustificat. În general, procesul de aprobare manuală a fost însă unul eficient şi util, iar App Store se poate lăuda că oferă un mediu mai curat decât Google Play sau Windows Phone Store.
În contrast, Google a adoptat o politică deschisă care a eliminat întârzierile de zile sau chiar săptămâni de care se mai lovesc uneori dezvoltatorii iOS, însă s-a văzut totodată pusă în faţa unor producători de aplicaţii lipsiţi de scrupule care au încercat, şi uneori chiar au reuşit, să publice aplicaţii de slabă calitate, înşelătoare sau chiar burduşite cu malware. În 2012, Google a anunţat că Google Play va fi scanat de un sistem de securitate numit Bouncer, însă eficienţa acestuia a lăsat de dorit şi era destul de clar că este nevoie de un set superior de măsuri.
Aceste măsuri au fost dezvăluite astăzi, Google anunţând că a început să verifice manual aplicaţiile publicate în magazinul Google Play. Încă nu este prea clar ce se va întâmpla cu produsele software deja publicate, însă noile produse sau actualizări vor trece şi printr-un proces manual de verificare în cazul în care este nevoie de analize suplimentare. Compania se va baza în continuare pe măsurile automatizate de verificare, însă va implica acum şi verificări manuale suplimentare în cazul în care va fi nevoie. Google afirmă că ritmul de procesare al noilor produse software este rapid şi că producătorii de aplicaţii nu vor remarca întârzieri semnificative între publicarea în Google Play şi disponibilitatea efectivă a noului produs.
Cu această ocazie, Google a anunţat că dezvoltatorii de aplicaţii vor putea putea seta şi afişa restricţii de vârstă particularizate pentru fiecare regiune geografică în parte, aceştia urmând să completeze un singur chestionar şi să beneficieze de politici de restricţie ajustate pentru fiecare specific local. În cazul jocurilor, Google Play va afişa acum şi clasificările PEGI şi ESRB.