HarmonyOS Next: Huawei lansează primul său sistem de operare complet independent de Android

24.10.2024
HarmonyOS Next: Huawei lansează primul său sistem de operare complet independent de Android
Sursa foto: HUAWEI

În mijlocul unei competiții tehnologice globale tot mai acerbe, Huawei a făcut anunțul momentului: lansarea oficială a HarmonyOS Next.

Acesta este primul sistem de operare al companiei dezvoltat independent de Android.

Lansat în 2019, HarmonyOS a fost inițial aplicat pe ecranele inteligente Huawei și a început să fie utilizat pe telefoanele mobile Huawei în 2021.

Arhitectură unică

Bazat pe un cod propriu și dezvoltat pornind de la nucleul open-source OpenHarmony, noul sistem de operare promite o experiență reimaginată.

Este vorba despre animații mai rapide, opțiuni noi de personalizare a ecranului de blocare și a ecranului principal, plus un centru de control redesenat.

Sursa foto: Huawei Central

Conform datelor prezentate de Richard Yu, președintele diviziei Consumer Business Group din cadrul Huawei, sistemul aduce o creștere cu 30% a fluidității dispozitivelor și o reducere cu 20% a consumului de energie în comunicarea între modulele software.

Una dintre noile caracteristici ale sistemului de operare permite transferul unui fișier de 1.2 GB între două dispozitive HarmonyOS Next în doar 8 secunde.

O platformă pentru toate dispozitivele

Compania a reușit să atragă deja 15.000 de aplicații și servicii în ecosistemul HarmonyOS Next și numărul acestora va crește în continuare.

Versiunile anterioare rulează deja pe mai mult de un miliard de dispozitive la nivel global, precum smartphone-uri, tablete, sisteme de infotainment auto și dispozitive smart home.

Securitate și AI

Această versiune introduce arhitectura Star Shield, dezvoltată intern pentru protecție la nivel de sistem.

Sistemul integrează funcționalități avansate de inteligență artificială bazate pe modelul de limbaj Pangu (considerat viitorul rival pentru ChatGPT).

Perspective

Sistemul de operare este disponibil doar în China pentru seria Pura 70, Huawei Pocket 2, Nova 12 Ultra și MatePad Pro 11 (2024), deși o lansare globală a fost confirmată anterior.

Compania a confirmat deja planurile de a extinde acest sistem și la computere personale, renunțând la Windows în favoarea propriului sistem de operare.

Provocări

Compania va trebui să convingă dezvoltatorii să creeze aplicații native pentru noua platformă.

Deși numărul actual de aplicații pare modest în comparație cu Google Play Store sau App Store, Huawei a reușit să atragă și dezvoltatori internaționali, precum compania aeriană Emirates, care a creat o aplicație dedicată pentru HarmonyOS.

Lansarea HarmonyOS Next coincide și cu întâlnirea dintre CEO-ul Apple, Tim Cook, și ministrul industriei și tehnologiei informației din China, Jin Zhuanglong.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult