Descoperită anul trecut şi ţinută secret până la găsirea unui remediu satisfăcător, o eroare de proiectare a microprocesoarelor perpetuată în chip-urile livrate de Intel, AMD, ARM şi alte companii începând cu anul 1991, este atât de gravă încât patch-urile create pentru a acoperi vulnerabilităţile de securitate rezultate nu pot acţiona decât prin mijloace care reduc performanţele dispozitivelor.
Din fericire, testele de până acum au arătat că scăderile de performanţă sunt neglijabile în aplicaţii uzuale, inclusiv jocuri PC. Există însă situaţii unde scăderea de performanţă este sesizabilă, cum ar fi aplicaţii din domeniul serviciilor de stocare cloud.
Pus la dispoziţie gratuit pentru platforma Windows, utilitarul inSpectre verifică mai întâi dacă patch-urile necesare pentru corectarea vulnerabilităţilor Meltdown şi Spectre au fost instalate, cât şi dacă performanţele PC-ului au fost diminuate de acestea.
Potrivit expertului în securitate Steve Gibson, autorul aplicaţiei, este necesar ca PC-urile vulnerabile să primească atât patch-uri sofware cât şi actualizări de BIOS, pentru a beneficia de protecţie completă împotriva ameninţărilor Spectre şi Meltdown.
Complicând situaţia, PC-urile de generaţie recentă dispun de facilităţi care ameliorează impactul asupra performanţelor. Beneficiile aduse la partea de securitate sunt însă mult mai greu digerabile în cazul PC-urilor echipate cu procesoare mai vechi, pierderea de performanţă putând afecta productivitatea utilizatorilor. Aici intervine InSpectre, aplicaţia permiţând readucerea PC-ului la starea de dinaintea instalării path-urilor pentru Meltdown şi Spectre, cu preţul anulării beneficiilor oferite de acestea la partea de securitate.