După ce au ucis Netscape, programatorii de la Microsoft s-au culcat linistiţi pe o ureche. La umbra şi pacea oferită de Windows, Internet Explorer era regele bolnav al browserelor Web. Şi încă mai este. Firefox încă nu a reuşit să-i fure coroana şi nici nu va reuşi în viitorul apropiat, iar Opera îşi iroseşte talentul într-o cotă submediocră de piaţă. Însă sub ameninţarea vulpii de foc, Microsoft a revenit cu picioarele pe pământ şi a reînceput să-şi actualizeze browser-ul.
Apoi, după lunga pauză care i-a urmat lui IE6, a venit IE7 care, deşi nu a rupt gura târgului, a fost un mare pas înainte faţă de ramolitul său înaintaş. Iar acum Microsoft ne loveşte cu Internet Explorer 8. Un browser care se laudă că este "standard compliant" adică ar respecta standardele Web. Însă cum veţi vedea spre finalul acestui articol, Internet Explorer 8 respectă standardele Web ca şi cum la el ar fi lucrat departamentul de marketing în locul programatorilor.
Un beta suficient de stabil
Am instalat Internet Explorer 8 beta 1 pe Windows XP cu SP2 imediat cum pagina de download de pe site-ul oficial a putut fi accesată. După aproximativ 5 minute şi un restart de sistem, eram deja fericitul posesor (hiperbola e doar de dragul contextului, nu trebuie luată în serios) al unei copii de Internet Explorer 8 beta 1. Prima deschidere a programului este însoţită de Wizard-ul care era şi în IE7, cu câteva etape suplimentare.
Configurare iniţială
În cadrul Wizard-ului iniţial de configurare se poate seta motorul de căutare preferat, se pot alege providerii pentru noua funcţie Activity, se activează sau dezactivează filtrul anti phishing şi, în cele din urmă, se ajunge la funcţia Import. Acesta poate aduce în Internet Explorer 8 bookmark-urile şi fluxurile RSS din Firefox, Opera şi Safari, cu menţiunea că pentru Firefox există şi opţiune de importare a extensiilor. Opţiunea există şi e superbă doar că nu funcţionează. IE8 a numărat corect extensiile pe care le aveam instalate în Firefox, dar nu le-a putut instala. Iar asta nu este o problemă de beta, ci pur şi simplu multe extensii de Firefox nu merg în Internet Explorer 8 beta 1 şi mai mult ca sigur nu vor merge nici în versiunea finală.
După ce am scăpat şi de Wizard-ul de configurare, a început căutarea funcţiilor noi. Numai că după 2 minute am început să mă întreb: asta e tot? Întrebare evident retorică pentru că răspunsul era clar afirmativ, iar dezamăgirea inevitabilă.
Aşa cum ne-a avertizat Microsoft în urmă cu doar 2 zile, Internet Explorer 8 ruleză implicit în noul mod de randare a paginilor care a trecut testul Acid 2 (adica respecta parţial standardele Web), spre bucuria oamenilor de marketing de la Microsoft. Pe hârtie lucrurile arată bine: suport pentru CSS 2.1 şi HTML5. Iar dacă unele site-uri nu sunt afişate corect, sare în ajutor butonul Emulate IE care, după un restart, trece browser-ul pe modul vechi de randare a paginilor.