În urmă cu două săptămâni, Apple lansa iOS 13.5, echipat cu funcția de a monitoriza contactele de COVID-19 ale utilizatorilor. Tot această versiune de software accelerează puțin procesul de deblocare de pe iPhone cu Face ID atunci când folosești mască. Totuși, pentru cei care preferă să își modifice dispozitivele, iOS 13.5 a venit și cu altceva: un nou jailbreak numit unc0ver, care permite instalarea de software neaprobat de către Apple pe dispozitive. La mai puțin de o săptămână de la lansarea software-ului de deblocare, Apple vine deja cu iOS 13.5.1, care acoperă vulnerabilitatea.
Metodele de deblocare de tip jailbreak folosesc vulnerabilități ale sistemului de securitate pentru a permite rularea de cod nesemnat. Poți astfel să îți instalezi aplicații din alte surse decât App Store-ul de la Apple și să îți personalizezi interfața așa cum vrei. Majoritatea utilizatorilor de iPhone nu par să își bată capul cu astfel de soluții, însă este bine că există o soluție și pentru cei care au astfel de dorințe.
Noul update iOS 13.5.1 este realizat special pentru a împiedica instalarea acestui jailbreak în viitor. Apple nu vorbește despre funcționalitate nouă sau alte avantaje în urma instalării. Acesta nu face decât să acopere vulnerabilitatea folosită pentru a „sparge” sistemul de securitate al sistemului de operare iOS. Dacă aveți jailbreak pe telefon și sunteți pe iOS 13.5 va trebui să rămâneți la această versiune dacă doriți să păstrați telefonul „deblocat”.
O soluție de jailbreak pentru iOS 13.5.1 încă nu există și cel mai probabil va dura mult timp până când va apărea una compatibilă. În general, cei care dezvoltă astfel de software descoperă mai multe vulnerabilități și le păstrează pentru a le lansa la momentul oportun. Uneori, Apple le găsește înainte ca acestea să fie folosite, însă uneori acestea rămân „valabile” pentru multe versiuni.
De ce împiedică însă Apple aceste modificări software? Motivele sunt multiple, însă simple și ușor de înțeles. În primul rând, Apple se laudă foarte mult cu securitatea datelor de pe iPhone. Sistemul de operare iOS trebuie astfel să fie bine protejat de orice tip de atac. Unc0ver exploatează o breșă de securitate, iar aceasta poate fi folosită și în alte scopuri. Ar putea instala software nepermis care să îți acceseze datele personale, de exemplu.
Apoi intră în discuție partea financiară. Apple face foarte mulți bani din App Store, iar jailbreak-ul permite instalarea aplicațiilor „piratate” din diverse surse online. Dacă jailbreak-ul ar fi mai simplu de realizat, mai mulți utilizatori ar putea probabil să instaleze aplicații premium pe gratis. Acest lucru ar afecta atât dezvoltatorii, cât și profitul Apple. Pentru fiecare tranzacție din App Store, Apple păstrează 30% din bani.