Apple a anunțat în mod oficial iOS 14, noua versiune a sistemului său de operare pentru smartphone-urile iPhone. Acesta va debuta în mod oficial în această toamnă, simultan cu noua generație iPhone 12 și va aduce o serie de funcții noi, cât și noutăți la nivelul interfeței. Asemeni versiunilor din trecut, iOS 14 va funcționa pe o selecție mare de dispozitive, chiar și pe cele lansate cu mai bine de 4 ani în urmă. Iată ce aduce iOS 14 nou și când vom putea testa primele versiuni beta ale sistemului de operare.
20:04 – Tim Cook a ieșit pe scena din campusul Apple pentru a oferi noile informații despre software-ul Apple care va rula pe dispozitivele sale mobile și nu numai în următoarele câteva luni. Înainte de a trece la prezentare însă, Tim Cook a dorit să vorbească despre protestele din SUA și mișcarea Black Lives Matter. De asemena, Cook a vorbit și despre pandemia COVID-19, promițând din nou suport din partea companiei Apple pentru a ajuta cu aceste probleme.
20:07 iOS 14 a fost anunțat oficial. Se pare că Apple va pune un accent important pe Widget-uri în interfața telefoanelor sale.
20:10 Primul subiect abordat a fost ecranul de pornire. Apple vorbește despre App Library, o metodă simplă și rapidă care va organiza aplicațiile utilizatorilor pe categorii. Această funcție dorește să îmbunătățească modul de organizare al aplicațiilor. Poți vedea rapid toate aplicațiile, poți ascunde paginile de aplicațiile și poți accesa oricând colecția de aplicații instalate cu o glisare de la drepta la stânga. Desigur, există câteva categorii în care aplicațiile sunt automat organizate și sugerate de către AI-ul din telefon.
20:12 Următorul subiect este „Widgets”. Apple permitea și înainte utilizarea de widget-uri pe ecranul secundar „spotlight”, dar acestea pot fi acum de mai multe dimensiuni și pot afișa mai multe informații într-un mod mai plăcut din punct de vedere vizual. Acesta pot fi redimensionate și puse pe ecranele de aplicații. Există și un mod inteligent prin care widget-urile pot fi schimbate automat în funcție de obiceiurile de utilizare ale tale.
20:14 Picture in Picture este o altă funcție care va permite afișarea de clipuri video deasupra altor aplicații din iOS. Poți lăsa clipurile chiar și în spate pentru a reda sunet în fundal.
20:17 Siri nu mai ocupă tot ecranul atunci când chemi asistentul virtual. Astfel, aceasta poate oferi informații contextuale referitoare la ceea ce ai în prim-plan. Siri poate să ofere acum posibilitate de a înregistra vocea utilizatorului pentru a trimite mesaje audio și poate să ofere dictare în timp real pe dispozitiv, la fel ca Google Assistant. Astfel, dictarea este mai rapidă. Tot Apple spune că Siri poate oferi traducere în timp real direct pe dispozitiv în 12 limbi.
20:20 Messages, aplicația pentru SMS și iMessage, primește de asemenea câteva funcții noi. Acum apare și posibilitatea de a pune un pin pe conversațiile preferate și noi moduri de afișare pentru acestea. Desigur, avatarele Memoji primesc noi opțiuni de personalizare, inclusiv cu o mască chirurghicală. Ultima funcție este dedicată grupurilor, oferind posibilitatea de a răspunde anumitor persoane direct și un sistem de mențiuni similar cu cel de pe Facebook Messenger.
20:25 Apple Maps în noua sa versiune ajunge acum în UK, Irlanda și Canada. Apple a relansat anul trecut Apple Maps cu noi funcții avansate, precum Look Around, o alternativă la Street View, și hărți mai detaliate. Apple promite ghiduri turistice și recomandări pentru cele mai importante orașe turistice din lume, cât și posibilitatea de a găsi metode alternative de transport ecologice. Apple Maps include acum trasee pentru biciclete cu informații detaliate despre drum. Din păcate, doar câteva orașe au suport (New York, Beijing, San Francisco, LA, etc.). De asemenea, Apple Maps va avea rute pentru mașini electrice precum BMW și Ford, plus altele. Hărțile vor marca stațiile de încărcare și compatibilitatea cu mașina ta.
20:28 CarPlay, sistemul de conectivitate la mașini pentru iOS primește de asemenea noi funcții. CarKey, posibilitatea de a debloca ușile mașinilor prin intermediul telefonului, este cea mai importantă funcție. BMW este partenerul Apple ales pentru a introduce această funcție. Primeșe mașini cu CarKey vor fi modelele 2021 BMW Seria 5 și funcționează prin NFC. De asemenea, poți trimite cheia mașinii prin iMessage altcuiva. Cheia virtuală devine și cheia de pornire a motorului atunci când pui telefonul pe încărcătorul wireless. De altfel, CarKey vine și pe iOS 13, nu doar pe iOS 14.
20:31 Apple prezintă și AppClips, o alternativă rapidă la aplicații, care poate rula peste alte aplicații. Acestea pot fi folosite pentru sisteme de plată sau diferite servicii, precum închirierea unei biciclete. Acestea sunt versiuni mai mici ale aplicațiilor mari și nu ocupă spațiu pe Homescreen. Acestea pot fi lansate de pe site-uri, din iMessage, din Maps, sau chiar folosind NFC și coduri QR. Apple prezintă și noi coduri QR dedicate pentru AppClips. Aplicațiile AppClips trebuie să ocupe maximum 10 MB.
20:36 Widget-urile din iOS 14 vin și în interfața iPad OS de pe tablete. Aplicațiile de bază precum Photos primesc o interfață mai bine adaptată la ecranele mari ale iPad-urilor. De asemenea, apar noi metode de a modifica albumele și o îmbunătățire a navigației prin alte aplicații precum Files și Notes. Funcțiile sunt mai degrabă asemănătoare cu modul în care aceste aplicații sunt afișate pe desktop.
20:37 Apelurile audio de pe iPad nu vor mai ocupa întregul ecran dacă faci altceva. Această funcție vine și pe iOS 14. Poți să respingi acum un apel la fel cum ai respinge o notificare.
20:39 Sistemul de căutare din iPad OS funcționează acum la fel ca în macOS, putând afișa conținut stocat pe tabletă, cât și în diverse aplicații. Apple numește acest lucru Search Universal. Poți merge și pe site-uri, poți primi răspunsuri rapide la întrebări de pe Google și orice te-ai aștepta de la o căsuță de search de pe desktop.
20:41 Și stylus-ul Apple Pencil primește update-uri. Poți scrie de mână în oricare căsuță de text și este transformată în text editabil. De asemenea, scrisul de mână poate fi acum recunoscut automat de software și poate fi selectat rapid folosind machine learning pe dispozitiv. De asemenea, poți acum desena forme de mână care pot fi automat recunoscute și transformate în variantele „perfecte” ale lor. Această funcție nouă se numește „Scribble”.
20:44 Căștile AirPods vor trece automat de la un dispozitiv la altul în funcție de cel pe care îl folosești activ (iPhone, iPad, MacBook). Dacă primești un apel, acestea trec iar pe telefon. De asemenea, căștile AirPods Pro vor primi sunet 3D virtualizat. Sunetul va rămâne tot timpul spațializat în funcție de poziția dispozitivului pe care îl folosești.
Ceasul Apple Watch primește de asemenea o nouă versiune software: watchOS 7. Complicațiile de pe fețele de ceas primesc noi funcții și o selecție mai mare informații pe care le poți afișa. Vei putea de asemenea să îți personalizezi propriile fețe de ceas și să le partajezi cu prietenii. De asemenea, poți descărca fețe de pe internet, personalizate deja. Fețele pot fi chiar și puse pe rețele de socializare.
20:51 Apple Watch primește aceleași funcții din hărți din iOS 14. De asemenea, primește acces pentru noi tipuri de antrenamente. Cel mai nou tip de antrenament este cel de dans, care știe să recunoască automat rutine de dans modern. Datele de la accelerometru și giroscop sunt folosite pentru a diferenția între diferitele rutine de dans și sunt apoi combinate cu informațiile de la senzorul de puls pentru a calcula corect efortul depus. Aplicația Activity de pe iOS va fi redenumită în Fitness.
20:54 watchOS va putea acum să monitorizeze în mod oficial somnul. Funcția de somn de pe Apple Watch va oferi posibilitatea de a crea o rutină sănătoasă pentru somn. Prin Wind Down, telefonul va afișa mai puține notificări și va oferi acces la funcții de somn. De asemenea, ecranul ceasului afișează mai puține informații. De asemenea, ceasul poate să te trezească într-un mod silențios prin vibrații. Toate informațiile sunt integrate în aplicația Health, iar funcția poate fi accesată și pe iPhone fără Apple Watch.
20:56 Apple Watch va detecta automat și atunci când te speli pe mâini și va oferi notificări audio și de vibrație pentru a te atenționa când ai terminat o rutină normală de spălat.
20:58 Apple promite din nou la nivel de intimitate a datelor că va colecta întotdeauna cât mai puține date despre tine. De asemenea, compania face totul pe dispozitiv și nu pe serverele sale, atunci când este posibil. Sign In With Apple poate fi acum folosit pentru a converti conturile vechi la conturi pe care te autentifici direct cu contul Apple într-un mod securizat.
21:00 Există acum și un indicator de înregistrare al camerei. Notificări atunci când site-urile doresc să îți urmărească activitatea și noi funcții de intimitate legate de geolocație. Dezvoltatorii de aplicații vor fi obligați să dezvăluie pe pagina din AppStore ce informații colectează despre tine și dacă le oferă și altor companii.
21:03 Funcțiile de smart home primesc un nou update. Siri nu folosește identificatoare unice precum Apple ID, toate comenzile smart home fiind anonimizate. HomeKit este acum OpenSource și Apple colaborează cu companii precum Google și Amazon pentru interoperabilitatea dintre aceste dispozitive inteligente. Atunci când instalezi un nou dispozitiv Smart Home poți seta automat automatizări pentru el direct din ecranul principal.
21:05 Camerele inteligente compatibile cu HomeKit pot acum să recunoască persoane prin recunoaștere facială. HomePod poate anunța cine este la ușă folosind această funcție și poți vedea în timp ce te uiți la un film pe Apple TV cine sună la ușă printr-o fereastră Picture-in-Picture.
21:09 Apple TV primește Picture in Picture în toate aplicațiile video. De asemenea, AirPlay funcționează acum în 4K direct de pe dispozitivele Apple. De asemenea, poți trece de la un cont de Apple la altul rapid, pentru situații în care mai mulți utilizatori folosesc dispozitivul.
Apple TV+, serviciul de streaming primește suport în curând pentru televizoare Sony și Vizio. De asmenea, Apple a anunțat Foundation, un nou serial original SF bazat pe operele artistice ale lui Isaac Asimov.
20:10 Apple a anunțat macOS Big Sur.
21:13 Apple promite un nou design pentru sistemul de operare macOS. Acesta este acum unificat între iOS, iPad OS și macOS. Există acum ferestre transparente și un centru de notificări, cât și noi sunete de sistem. Acum întregul ecosistem are o identitate vizuală consistentă. Desigur, cei care folosesc macOS se vor simți ca acasă, întrucât diferențele sunt la bază de natură vizuală.
21:15 La fel ca pe iOS și iPadOS, macOS primește acum Control Center, meniul personalizabil care oferă acces rapid la funcții precum Wi-Fi, Bluetooth sau luminozitate și volum. La fel ca în iOS; și macOS are acum Widget-uri și un centru de notificări.
21:17 Aplicații precum Messages, Maps, Photos și altele de la Apple primesc aceleași funcții pe care le-am văzut și în iOS 14 și iPad OS 14.
21:19 Mac Catalyst, sistemul care permite dezvoltatorilor să porteze aplicații de iPad sau iPhone pe macOS este acum îmbunătățit, oferind un nivel mai mare de personalizare. Apple a folosit acest sistem pentru a porta aplicații precum Maps și Messages pe sistemul de operare desktop.
21:21 Apple laudă browser-ul Safari drept mai rapid cu 50% decât Chrome. Noul Safari oferă acces la un raport de intimitate pentru fiecare site în parte și te anunță dacă parolele tale salvate au fost obținute de hackeri într-un „data breach”.
21:26 Noul Safari are acum și funcția de traducere automată a paginilor. Folosește sistemul de traducere din Siri, care funcționează pe dispozitiv, nu în cloud.
Public Beta pentru toate versiunile software vor fi disponibile în iulie, iar lansarea va avea loc pentru toate în această toamnă. Dezvoltatorii software primesc acces la iOS 14, iPad OS 14, macOS 11, watchOS 7 și tvOS 14 astăzi.