iOS 14 , versiunea următoare a sistemului de operare mobil de la Apple, a fost „leak”-uit. Acest software ar trebui să se lanseze abia în septembrie 2020. Știm însă deja destul de multe despre acest update și ce va aduce nou, chiar dacă producătorul american încă nu a vorbit despre acesta într-o manieră oficială. Se pare că prin luna decembrie, un telefon de dezvoltare echipat cu o versiune foarte timpurie de iOS 14, a ajuns pe piața gri. Cei interesați de astfel de lucruri au pus mâna pe software și au început să îl studieze în mare detaliu.
Aceasta este prima dată când o versiune de iOS scapă pe internet atât de devreme. Acest lucru ar putea avea atât efecte benefice pentru platformă, cât și efecte negative pentru utilizatori. În primul rând, efectele benefice sunt că feedback-ul ar putea să fie aplicat în iOS 14 foarte devreme. Astfel, Apple ar avea mai mult timp să modifice anumite funcții, chiar înainte ca o versiune beta să apară.
Partea negativă este că sistemul de securitate iOS 14 ar putea fi „învins” înainte ca acesta să ajungă pe piață. Desigur, există destul timp pentru Apple să schimbe anumite aspecte ale software-ului. Totuși, vulnerabilitățile descoperite în această versiune ar putea rămâne ascunse și folosite de către hackeri la momentul oportun. Un „hack” bazat pe acest leak ar putea apărea după lansarea oficială.
Accesul la o versiune de iOS înainte de lansare poate ajuta comunitatea interesată de jailbreak, de exemplu. De asemenea, poate ajuta experții în securitate cibernetică să descopere probleme grave și să le raporteze către Apple. Ramificațiile sunt destul de vaste.
Motherboard, a intrat în contact cu cei care au acces la iOS 14 în versiunea din decembrie 2019. De asemenea, a luat legătura cu cu experți în securitate și dezvoltatori iOS. Experții în securitate spun că nu este o garanție că un jailbreak va fi descoperit mai repede. Angajații Apple care au oferit declarații sub anonimat au fost surprinși însă că așa ceva s-a întâmplat. Aceștia spun că nu este deloc o veste bună.
Sursa acestul „leak” a fost un telefon iPhone 11 echipat cu iOS 14, vândut pe piața neagră din China. Astfel de telefoane prototip sau cu versiuni nelansate de software de dezvoltare sunt de obicei furate din fabricile din China sau din companii și vândute apoi pe piața neagră. Acestea sunt cumpărate de diverși colecționari la nivel mondial, sau de către hackeri care speră să găsească noi vulnerabilități în software-ul Apple.
De altfel, cei care intră în contact cu aceste dispozitive riscă foarte mult. Apple este o companie care este cunoscută pentru acțiunile legale pe care le ia împotriva leaker-ilor. În urmă cu mai mulți ani, Steve Jobs a amenințat cu acțiuni legale site-ul de tehnologie Gizmodo care a intrat în posesia unui prototip de iPhone 4 cu câteva luni înainte ca telefonul să fie dezvăluit oficial.