iPadOS 16 a fost probabil software-ul care a primit cel mai mare upgrade față de versiunea anterioară. Prezentat alături de iOS 16 și macOS Ventura, acesta aduce și mai aproape tabletele iPad față de laptop-urile MacBook, prin integrarea unei noi interfețe de multitasking numită Stage Manager. Aceasta afișează aplicațiile într-o interfață asemănătoare uneia de pe desktop, cu funcții „împrumutate” de pe computerele companiei.
Apple a pornit discuția despre iPadOS 16 cu noile funcții de colaborare pentru productivitate, înainte să dezvăluie noua interfață. Asta pentru că vechea interfață de tabletă nu dispare nicăieri, Stage Manager fiind o capabilitate opțională, accesibilă doar la nevoie. Colaborarea pe iPad (sau iOS sau chiar macOS), permite trecerea din conversații text precum iMessage, sau apeluri video prin FaceTime, direct la colaborare în editare de documente sau browsing de internet. Modificările apar în timp real pe ecranele tuturor utilizatorilor, fie că este vorba despre Pages, Numbers sau Keynote (suita iWork), fie că vorbim despre tab-uri din Safari.
Apple pare să investească mult în această direcție de colaborare a echipelor, întrucât a anunțat și o nouă aplicație pentru iPad, numită Freeform. Aceasta este un soi de tablă albă pe care o echipă întreagă poate să lucreze împreună. Pot fi realizate desene cu Apple Pencil, scris text de mână sau digital, adăuga fișiere, link-uri, fotografii, clipuri video sau audio, pe care toți membri le pot accesa și folosi simultan pentru a realiza diverse proiecte. Freeform va veni probabil după lansarea iPadOS 16, nu simultan cu acesta, și va fi disponibil și pe macOS și iOS.
Întregul sistem de operare pare că a suferit niște modificări la nivel de bază, întrucât Apple a vorbit înainte de introducerea Stage Manager despre faptul că acum ai undo la nivel de sistem, nu doar per aplicație, posibilitatea de a edita mai avansat contactele din agendă și evenimentele din calendar, cât și noi funcții în aplicația Files, precum modificare extensiilor sau adăugarea de butoane în partea de sus a interfeței, așa cum poți și pe un computer.
Asta pentru că acum, aplicațiile pot arăta ca pe un computer, fiind posibilă afișarea lor în ferestre care pot fi redimensionate. Aplicațiile se pot mula pe dimensiunea ferestrei, ajustând astfel interfața după necesități. Poți avea până la 8 aplicații simultan în utilizare și le poți suprapune. Stage Manager, noua interfață, poate să păstreze grupuri de aplicații pe care să le ascunzi sau să le aduci înapoi în prim-plan rapid, cu o singură atingere. Interfața arată identic cu cea din macOS Ventura, care are de asemenea Stage Manager integrat.
Probabil însă, cea mai importantă funcție, care aduce iPad-ul aproape de un desktop este posibilitatea de a folosi ecrane externe prin USB-C. Poți lucra astfel pe multiple ecrane, spre diferență de iPadOS 15, care făcea doar mirroring la conținutul de pe ecran, pe format 4:3. Cu noul iPadOS 16, ecranul extern afișează rezoluție nativă și poate rula alte aplicații decât ai pe ecranul tabletei.
Alte funcții din iPadOS 16 ar fi posibilitatea de a trece modelul iPad Pro de 12,9″ într-un mod „referință”, pentru culori cât mai naturale, pentru a fi folosit alături de un MacBook sau Mac desktop la editare foto sau video, sau modificarea opțiunii de densitate de pixeli, pentru a afișa textul mai mic, pentru spațiu mai mult pe ecranul tabletei. Aceste funcții par însă să fie dedicate modelelor cu procesoare M1, care au până la 16 GB RAM și pot folosi și memorie swap virtuală dacă au nevoie de mai multă memorie.
iPadOS 16 beta este disponibil de astăzi pentru dezvoltatori și apare în iulie pentru publicul larg. Versiunea finală se lansează abia la toamnă, probabil simultan cu iOS 16. Stage Manager este însă o funcție disponibilă doar pe tabletele cu procesor M1, care sunt doar trei la număr, momentan: iPad Air din generația a 5-a, și cele două modele iPad Pro din 2021.