Chiar dacă Apple refuză să deschidă platforma iOS pentru a permite instalarea altor magazine de aplicații alternative, compania americană se va găsi în curând în poziția în care să fie obligată din punct de vedere legal să facă asta. După ce Uniunea Europeană a introdus legislație care va cere Apple să ofere alternative la App Store, și Japonia a adoptat un regulament similar. Autoritățile japoneze speră ca prin această să încurajeze concurența în spațiul aplicațiilor de mobil, ceea ce va duce la prețuri mai mici.
Guvernul Japoniei a realizat o listă de condiții pe care companiile care dețin sisteme de operare să le întrunească pentru a opri practicile monopolare din prezent. Practic, Apple și Google vor trebui să nu mai favorizeze propriile lor servicii și soluții software și nici sistemele lor proprietare de plată. Legislația finală va fi introdusă însă abia anul viitor.
Sub noul regulament, Apple și Google vor trebui să permită instalarea de magazine alternative pe dispozitivele care sunt livrate cu App Store sau Play Store. Din fericire, Google nu trebuie să modifice nimic din acest punct de vedere, întrucât Androidul este deja destul de deschis pentru a permite instalarea de aplicații descărcate din alte surse și chiar și magazine diferite de Play Store.
Totuși, este menționată și securitatea și confidențialitatea datelor, care trebuie asigurată, deci probabil că va exista o verificare extra a magazinelor terțe permise pe iOS. De asemenea, utilizatorii vor trebui să poată plăti prin metode alternative sistemelor de plată implicite din App Store și Play Store.
La capitolul aplicații și servicii, autoritățile din Japonia consideră că faptul că anumite aplicații Apple și Google sunt implicit instalate pe dispozitive constituie o problemă care va trebui rezolvată. Mai mult, aceste aplicații preinstalate vor trebui să poată fi dezinstalate, la cererea utilizatorilor, iar aplicațiile lor să nu fie favorizate în căutări.
Cel mai probabil, o lege care să oblige Apple să deschidă iOS în Japonia ar fi promulgată anul viitor, probabil cu aplicabilitate din următorul an. De altfel, termenul limită pentru deschiderea iOS în Europa este luna martie din 2024. Deși ne-am fi așteptat să aflăm informații despre această capabilitate în cadrul WWDC, Apple nu a menționa nimic în acest sens. Cel mai probabil, această capabilitate va fi permisă doar în regiunile în care compania este obligată de legislație să o implementeze.
sursa: japantimes