Computerele Mac nu sunt foarte populare în România, întrucât sunt destul de scumpe în comparație cu oferta concurentă, însă există destui utilizatori de iPhone și iPad care au trecut la astfel de computere în ultimii ani și pe la noi. În special în zona de creatori de conținut, MacBook-urile și iMac-urile încep să prindă și în România, iar noul update macOS Ventura ar putea să le facă viața mai ușoară, fiind livrat cu o interfață nouă de multitasking (aceeași ca pe iPadOS 16), cât și cu multe funcții noi.
Probabil cea mai importantă adiție din macOS Ventura este Stage Manager, interfața de multitasking care permite gruparea mai multor aplicații și schimbul între grupuri, în funcție de necesități. Pe macOS oricum puteai avea aplicații suprapuse sau ferestre redimensionabile, deci nu este un update la fel de major precum pe iPad.
Apple aduce câteva modificări însă la aplicațiile interne, precum Mail, care poate acum să retragă un mail trimis din greșeală în primele câteva secunde, sau programeze trimiterea unui mail la o anumită oră. De asemenea, apar sugestii de follow-up pentru anumite mail-uri importante. Toate aceste funcții vor veni însă și pe aplicația Mail de iPad și iPhone.
Safari primește funcții de colaborare, putând naviga pe internet alături de prieteni, care pot fi invitați prin iMessage sau Face Time, pentru a plănui lucruri împreună. Grupul de Tab-uri la comun poate fi apoi modificat de oricare dintre utilizatorii implicați.
Una dintre cele mai importante adiții din macOS Ventura, care va fi și pe iOS și iPad, este Passkeys. Apple dorește să „desființeze” parolele, așa că va permite integrarea sistemelor de autentificare prin amprentă sau față în aplicații și pe site-uri web. Dezvoltatorii vor putea integra această funcție, pentru înregistrarea de conturi doar cu o adresă de e-mail. Parola contului nu va exista, fiind făcută autentificarea strict prin Touch ID sau Face ID, de pe dispozitiv.
Astfel, parola rămâne tot timpul stocată pe procesor și criptată, iar site-ul sau serviciul nu va stoca niciodată o parolă pe serverele sale. Astfel, nu conturile nu mai pot fi „atacate”, întrucât nu mai există riscul de phishing pentru o parolă „inexistentă” și nici nu mai pot fi publicate liste cu parole în urma unor hack-uri. Iar parolele pot fi sincronizate pe toate dispozitivele Apple prin Keychain, având acces rapid de pe fiecare dispozitiv în parte, fără alți pași în plus pentru sincronizare.
Pentru prima dată în istoria companiei, Apple pare să se gândească serios și la Gaming. Compania a anunțat un nou API de grafică 3D numit Metal 3, care va introduce noi capabilități pe computerele cu Apple Silicon. MetalFX pare să fie o tehnică de upscaling similară cu DLSS sau Fidelity FX Super Resolution de la NVIDIA și AMD, care afișează jocul la o rezoluție mai mare decât cea procesată, pentru a îmbunătăți performanța. De asemenea, Apple a vorbit despre Fast Storage API, tehnologie care va scădea timpii de încărcare. Pentru a demonstra dedicarea către gaming, Apple a invitat pe scenă reprezentanți de la Capcom, care au anunțat că Resident Evil Village vine pe macOS Ventura, oferind gameplay fluid la 1080p pe MacBook Air și în 4K pe Mac Studio.
Ultima parte a prezentării macOS a fost dedicată funcțiilor de chat video. Face Time primește una dintre cele mai importante funcții din istoria serviciului: posibilitatea de a muta apelurile video în timp real de pe un dispozitiv pe altul. Poți prelua un apel video pe iPhone și îl poți muta apoi pe iPad sau pe Mac, fără să închizi. Acest lucru se numește Continuity Camera.
Tot la capitolul cameră intră și noua funcție care permite utilizarea iPhone-ului, probabil cea mai performantă cameră pe care mulți o dețin, pentru a îmbunătăți calitatea apelurilor pe un Mac. Practic, iPhone devine o cameră web performantă, cu trei obiective diferite. Totul se întâmplă wireless, iar Apple va lansa alături de partenerii săi sisteme de atașare a telefonului pe display-ul dedicat sau pe laptop. Acestea se conectează la telefon cu MagSafe.
Una dintre cele mai interesante funcții este capabilitatea de a face blur în timp real, sau de a modifica imaginile afișate cu iluminare virtuală. Apple pare că va folosi cele trei camere și pentru a oferi perspective noi în apeluri video, demonstrând posibilitatea de a arăta și ce se află pe birou folosind camera ultra-wide și ceva procesare și corecție de perspectivă, în timp ce camera principală filmează subiectul principal.
Lansarea macOS Ventura va avea loc în această toamnă, dar este deja disponibil pentru testare în varianta pentru dezvoltatori. Publicul larg va primi beta începând din luna iulie, pentru testare pe dispozitivele proprii. Lista modelelor compatibile este însă una restrânsă față de macOS Monterey de anul trecut, fiind „abandonate” multe Mac-uri din generațiile mai vechi.