Microsoft a lansat Windows 11 24H2: Inteligență artificială și securitate sporită

02.10.2024
Microsoft a lansat Windows 11 24H2: Inteligență artificială și securitate sporită
Sursa foto: Shutterstock

Microsoft a anunțat lansarea actualizării Windows 11 24H2, o versiune ce marchează o nouă eră în evoluția sistemului de operare, punând accent pe integrarea inteligenței artificiale și îmbunătățirea securității.

Iată principalele noutăți care vor ajunge pe calculatoare.

Inteligența artificială în prim plan

Actualizarea aduce suport extins pentru sistemele certificate Copilot+, introducând funcții precum Windows Studio Effects pentru utilizatorii care lucrează cu imagini și clipuri video și-și doresc o procesare mai rapidă și mai precisă a acestora, dar și Auto Super Resolution (îmbunătățirea automată a rezoluției imaginilor).

A fost introdusă și funcția Live Captions, adică subtitrări în timp real.

Una dintre cele mai interesante funcții este Windows Recall, care înregistrează toate acțiunilor efectuate pe PC sub formă de capturi de ecran, în loc de înregistrări video specifice.

Îmbunătățiri majore de conectivitate și performanță

1. Suport pentru WiFi 7

Noua tehnologie promite viteze de până la patru ori mai mari față de WiFi 6 și de șase ori mai rapide decât WiFi 5.

2. Bluetooth LE Audio

Pe lângă acesta, avem și suport îmbunătățit pentru dispozitive audio asistive (adică acele dispozitive proiectate să compenseze pierderea funcției motorii prin stimulare electrică).

3. Securitate sporită

A fost introdusa funcția Local Security Authority (LSA), care protejează credențialele utilizatorilor, prevenind astfel furtul de date la logare.

De asemenea, avem și criptarea datelor personale (Personal Data Encryption) pentru folderele de sistem (adică poze, desktop și documente) via criptare autentificată de utilizator.

4. Eficiență energetică

Un nou mod „Energy Saver” ajustează activitățile din fundal și permite controlul în funcție de nivelul bateriei.

File Explorer primește actualizări importante

Exploratorul de fișiere devine mai versatil, oferind suport și pentru arhive TAR și  7-zi (asta pe lângă formatul ZIP tradițional). Interfața a fost îmbunătățită cu etichete mai clare pentru acțiuni și o experiență de utilizare mai intuitivă.

Adio, WordPad

O schimbare notabilă este eliminarea aplicației WordPad. Microsoft recomandă utilizarea Notepad pentru fișiere text simple (.txt). Pentru documente rich text (.doc, .rtf), este indicat Microsoft Word.

Această modificare afectează toate edițiile Windows 11 începând cu versiunea 24H2.

Disponibilitate

Distribuția va începe în următoarele săptămâni pe dispozitivele eligibile care rulează Windows 11, versiunile 22H2 și 23H2.

Utilizatorii sistemelor certificate Copilot+ vor beneficia primii de noile funcționalități bazate pe inteligență artificială.

Pentru utilizatorii care doresc să instaleze manual actualizarea, aceasta va fi disponibilă prin Installation Assistant sau fișiere .ISO. Este important de menționat că anumite funcții vor necesita hardware specific pentru a funcționa cum trebuie.

Sursa: BleepingComputer

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult