Pornind de la o idee bună, dar gândită prost, Microsoft lansa acum câţiva ani Windows RT, un sistem de operare care arăta şi funcţiona la fel ca ediţia Windows pentru PC-uri desktop, dar fără a suporta niciuna dintre aplicaţiile software dezvoltate pentru această platformă.
Urmând unui prim val de tablete low-cost motorizate de procesoare ARM şi echipate cu Windows RT, cumpărate în principal de utilizatori slab informaţi, interesul pentru platforma Windows RT s-a evaporat, dispozitivele rămase acumulând praf pe rafturile magazinelor.
Cu Windows RT abandonat între timp, Microsoft încearcă acum o abordare diametral opusă, anunţând o versiune de Windows 10 care nu doar funcţionează pe dispozitive ARM, dar poate rula şi aplicaţii desktop obişnuite folosind o soluţie de emulare software dezvoltată cu implicarea directă a unui producător de chipseturi ARM, optimizând performanţele prin adaptări la nivel de hardware.
Aparent, emulatorul dezvoltat de Microsoft se ocupă doar de interpretarea instrucţiunilor x86 pentru procesor, operaţiunile I/O cum ar fi accesarea memoriei RAM, a spaţiului de stocare sau accelerare grafică fiind suportate la nivelul sistemului de operare în mod nativ. Asta înseamnă că deşi va exista o penalizare de performanţă comparat folosirii unui dispozitiv echipat cu procesor Intel sau AMD, funcţionalitatea aplicaţiilor nu ar trebui să fie afectată.
Cât despre lipsa suportului pentru aplicaţii x86 pe 64 biţi, numărul încă mic al aplicaţiilor disponibile exclusiv în versiune pe 64 biţi face din asta un inconvenient minor.
Astfel, începând cu anul viitor vom întâlni din nou tablete şi laptop-uri low-cost, echipate cu o versiune de Windows pentru procesoare ARM. Cât despre viteza aplicaţiilor create pentru ediţia Windows x86 pe 32 biţi, rămâne de văzut ce flexibilitate poate oferi chiposetul Snapdragon 835 dezvoltat de Qualcomm pentru dispozitive smartphone high-end.