Microsoft a confirmat în mod oficial planurile sale pentru browser-ul Edge pentru perioada următoare. Compania va renunţa la motorul EdgeHTML care stătea la baza acestuia şi va fi muta dezvoltarea pe platforma Chromium, dezvoltată de Google alături de o comunitate imensă de dezvoltatori software, aceeaşi care stă şi la baza browser-ului Chrome. Cu această ocazie, Edge va ajunge şi pe noi platforme.
Practic Microsoft doreşte să transforme Edge într-un browser pe care toţi utilizatorii, indiferent de sistemul de operare, să îl folosească, integrarea cu serviciile şi aplicaţiile sale proprietare fiind motivul pentru care ai dori să renunţi la Chrome, Mozilla sau Safari în favoarea lui.
Primul pas pentru a realiza această tranziţie este deconectarea dintre Edge şi Windows 10 la nivel de sistem de operare. De acum înainte, actualizările pentru browser-ul Edge vor fi realizate prin Windows Store, un proces mult mai rapid decât prin Windows Update. Acest lucru va asigura însă şi posibilitatea de a lansa Edge sub formă de aplicaţie nativă de Windows, Microsoft confirmând că are în plan să lanseze versiuni pentru cei care încă folosesc Windows 7 şi Windows 8.
Până în prezent, Edge era browser-ul care era livrat exclusiv cu Windows 10, dar odată cu tranziţia pe platforma Chromium, acesta nu va mai fi dependent de acest sistem de operare. Pentru a completa „cercul”, Microsoft va aduce Edge şi pe macOS, însă nu este clar dacă va fi lansat sub formă de aplicaţie nativă sau prin intermediul Mac App Store. Având în vedere însă că Edge există deja pe iOS, cel mai probabil că şi acesta va fi o aplicaţie distribuită prin magazinul Apple.
Propunerea Microsoft este foarte interesantă, iar platformele alese sunt cele compatibile cu suita Officce (de aceea nu vine şi pe Linux, de exemplu). Utilizatorii care folosesc de-a lungul zilei Office atât pe dispozitive cu Windows, cât şi cu Android, macOS sau iOS vor putea justifica tranziţia la un browser produs de Microsoft, dacă toate documentele şi paginile de web pot migra de pe un dispozitiv pe celălalt, mai ales că ar putea avea funcţii proprietare, pe care Chrome, care ar putea face o parte dintre aceste lucurri deja, nu le va avea.
Rămâne să vedem prima versiune de Edge bazată pe Chromium înainte să tragem concluzii, însă nu avem o dată de lansare exactă pentru aceasta.